Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nykter - efter 15 års missbruk

/
  • Vädjar. – Bry er om era barn och ge dem en bra uppfostran, vädjar Kjell Kallin, som inledde sitt missbruk med att vid nio års ålder sniffa thinner.
  • Hjärtligt återseende. Veikko Olofsson, till höger, och Kjell Kallin var glada över att återse varandra och Veikko lyssnade intresserat när Kjell berättade om sin nya och nyktra tillvaro.
  • Missionerar i nykterhet. Kjell Kallin är ett levande exempel på att det inte finns några hopplösa fall. Men han tackar ändå sin Gud för att han under sin tid som missbrukare aldrig kom i kontakt med narkotika.

Annons

För många invånare i Gagnefs kommun är Kjell en välkänd profil.

- Men alla har säkert inte någon bra bild av mig, säger han.

Under två perioder har han varit fånge i missbruk.

- I början av 2000-talet var det inte så mycket med mig, jag var närmast ett levande kolli, säger han.

Kjell, som är född och uppväxt i Karlskoga, var bara nio år när han började att missbruka lösningsmedel. Sedan övergick han till mellanöl, starköl, vin och sprit.

- Men efter 13 år blev jag kristen och fick ordning på mitt liv, berättar 56-åringen, som via Falun kom till Gagnef.

År 1988 bosatte han sig i Svedjan i Djurås och började att arbeta vid husfabriken i Mockfjärd. 1992 blev han friställd, men klarade att leva med arbetslösheten - till julen 1999.

- Jag "tog" ett återfall under en julfest, säger han och förbannar den dumhet som gjorde att han efter 25 års nykterhet åter tog till flaskan.

En vanlig dag kunde han dricka tolv öl eller en hela starksprit, men "genomsittskonsumtionen var en kvarting och sex öl". Han beskriver missbrukstillvaron som så eländig och miserabel att han helst inte vill tala om den.

- Jag har lagt den bakom mig och försöker att se framåt, förklarar Kjell, som betonar att han inte skyller sitt missbruk på någon annan än sig själv:

- Visst var det kompistryck i ungdomen och visst är arbetslöshet svår och deprimerande, men det var ändå i slutändan jag och ingen annan som sniffade lösningsmedel och som hällde i mig spriten.

Under den gångna helgen hälsade han på i Djurås och han hälsar till alla han känner att han mår bra och stiger upp varje morgon - "pigg och med en lovsång på läpparna".

Sedan fem år är han åter nykter och han säger att det är tack vare Jesu kärlek och Guds ingripande. De höga vederbörande gav honom styrkan, men fick god praktisk hjälp av Veikko och Mona Olofsson, Djurås, och av personalen vid ett behandlingshem i Glössbo i Bollnäs, behandlingshemmet Styrketåren i Djurås, och LP-Stiftelsens behandlingshem i Lindormsnäs utanför Stockholm, Stenbackahemmet i Arbrå och Baggängen i Karlskoga. Kjell tillbringade sammanlagt 18 månader på behandlingshem.

- Om inte socialförvaltningen och invånarna i Gagnef satsat på min behandling hade jag varit förlorad, säger han och slår ut med händerna.

I dag tillhör han pingstförsamlingen i Karlskoga och han verkar inom Lewi Petrus-Stiftelsens ideella förening. Han missionerar i nykterhet och går runt på gatorna i Karlskoga och försöker att hjälpa sina tidigare missbrukskamrater. Kjell Kallin är ju ett levande exempel på att det inte finns några hopplösa fall.

Men det bästa sättet att inte falla för en frestelse är, som bekant, att aldrig utsätta sig för den. Kjell Hallin:

- Avstå från lösningsmedel, alkohol och andra droger. Och snälla, bry er om era barn och ge dem en bra uppfostran.

Mer läsning

Annons