Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny vattentäkt för 5,5 miljoner

Annons

Genom omfördelningar i budgeten har kommunstyrelsen fått fram pengar för att redan i år inleda bygget av en ny vattentäkt.

- Det handlar om den sista riktigt stora satsningen för att klara den framtida vattenförsörjningen, förklarar kommunalrådet Anders Ahlgren (c).

I september inleds byggnationen vid Sångån.

- Vi kommer att använda vatten ur en grusås, Sångåsen, samt infiltrerat sjövatten. Det blir en så kallad konstgjord infiltration, vilket innebär att vi tar upp vatten och låter det passera genom två kalkfilter innan det distribueras till kunderna i Dala-Floda och Mockfjärd, säger Jan Frimodig.

Distributionen sker via en ny sjöledning från Sångån till Sandvikens fäbodar, där ledningen kopplas ihop med en befintlig ledning från den gamla vattentäkten, som kommer att finnas kvar som en reserv.

Dessutom kommer vattenverket i Syrholn att byggas om och moderniseras.

Hela anläggningen kommer också att kopplas till kommunens driftövervakningssystem för vatten och avlopp.

- Det gör att vi får en bättre övervakning och förhoppningsvis ska det innebära att vi slipper längre störningar, att driften blir säkrare, berättar gatuchef Jan Frimodig och tillägger att satsningen också ska leda till bättre kvalitet på det vatten som levereras till kunderna i de båda tätorterna.

- Vattnet kommer att vara bättre ur hälsosynpunkt för konsumenterna och även skonsammare mot ledningsnätet.

Till sommaren 2008 ska anläggningen vara klar och ersätta den vattentäkt som på 1960-talet anlades vid Sandviken.

Och eftersom det handlar om vatten ur Sångån skulle man kanske kunna tänka sig att vattnet påverkar musikaliteten och sångrösterna i Dala-Floda och Mockfjärd?

- Vem vet, det blir kanske ett lyft för de båda församlingarnas kyrkokörer, svarar Jan Frimodig med ett skratt.

Mer läsning

Annons