Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ni borde storskämmas" – Nu svarar Gagnefspolitiker på kritiken

Flyttar Gagnefs kommun ut äldre för att få bostäder för flyktingar?
Det hävdar i alla fall invånare i Dala-Floda sedan ett gruppboende för dementa lagts ned.
– Vi har idag fler lägenheter för dementa i Dala-Floda än någonsin tidigare, svarar socialnämndens ordförande Ann-Gret Olsson (S).

Annons

Det här är det tidigare gruppboendet, som nu ska användas som hyresboende för flyktingar som fått uppehållstillstånd och som kommunen måste ordna bostäder åt.

Invånare i Dala-Floda har i inlägg på nätet och genom direkta samtal med och till lokala politiker uttryckt sitt missnöje med att gruppboendet för dementa vid Törnholn lagts ner. De dementa har flyttats över till nyöppnade Solgården i tidigare rivningshotade Gagnefsgården, som rustats upp för 24 miljoner.

– När ni fått ut de äldre från gruppboendet i Dala-Floda tog det inte mer än två veckor innan invandrarna började flytta in. Ni som varit med och fattat det här beslutet borde storskämmas, skriver en ortsbo i en "nätgrupp".

En annan ortsbo, Ann-Gret Olsson, är ordförande i socialnämnden och hon ser ingen anledning att skämmas:

– Vi har försökt anlägga ett helhetsperspektiv och ta hänsyn till vad som är bäst för de äldre, för kommunen och inte minst för skattebetalarna.

Socialnämndsbasen påpekar att efter nedläggningen av gruppboendet, där det fanns sex platser för dementa, finns det i Törnholn totalt 14 lägenheter för dementa.

– Det är fler än vad det någonsin tidigare funnits i Dala-Floda, säger hon och gör ett undantag för den senaste tiden när det alltså också funnits sex platser i det intilliggande gruppboendet.

– Nedläggningen gjorde det möjligt att bygga ytterligare tio lägenheter vid Solgården, där det idag finns 21 lägenheter samt tre korttidsplatser för dementa. Solgården är liksom Törnholn ett tillfälligt boende, men ska finnas kvar tills ett helt nytt boende med 48 platser står klart.

Ann-Gret Olsson säger att syftet med att samla demensvården är att skapa förutsättningar för bästa tänkbara vård och att samtidigt använda resurserna effektivt, exempelvis genom personalsamordning så att kommunen slipper ha "full" nattbemanning på flera olika boenden.

– Jag kan ta en hård debatt och kritik, men den ska vara grundad på fakta, säger Ann-Gret Olsson.

– Flytten till Solgården har gått bra och de nyinflyttade har funnit sig väl tillrätta. Det allra viktigaste är att de boende har en bra miljö och en god omvårdnad, vilket de har idag, säger hon.

Socialnämnden har tagit och står bakom besluten i de här frågorna.

– Idag har vi demensboenden i Törnholn, 14 lägenheter, Solgården 21+3 lägenheter, och Gullvivan i Djurås, 10 lägenheter. Dessutom har vi särskilda boenden i Björbo, 12 lägenheter, Tjärnsjögården, 24 lägenheter, Violen i Djurås, 19 lägenheter samt korttidsboendet Rödklövern i Djurås, 16 platser, berättar Ann-Gret Olsson.

Socialnämnden har sett över möjligheterna att använda gruppboendet vid Törnholn som förskola, men lokalerna bedömdes inte vara lämpliga för den verksamheten.

– I nämnden har vi också beslutat att överlämna gruppboendet till tekniska nämnden, som tills vidare hur ut lägenheter till flyktingar som fått uppehållstillstånd och som fördelats till Gagnefs kommun av Migrationsverket. Kommunen har en lagstadgad skyldighet att ordna bostäder åt de flyktingar som vi blir anvisade och de betalar sin egen hyra, berättar hon.

Hur boendet kommer att användas i ett längre perspektiv är oklart.

– Vi har från socialnämnden påtalat att vi om uppskattningsvis fem-sex år har behov av de här lokalerna, då som LSS-boende. Vi försöker verkligen använda kommunens lokaler och skattebetalarnas pengar så bra som möjligt och på ett sätt så att vi uppfyller gällande lagstiftning, betonar Ann-Gret Olsson.

Hon tillägger att hon är beredd att ta emot kritik, men att den då "ska vara saklig och inte ha karaktären av personangrepp", och att hon gärna ställer upp och svarar på kommuninvånarnas frågor.

Mer läsning

Annons