Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Neddragningar vid vårdcentralen

Annons

Primärvården i Gagnef brukar, i likhet med många andra av landstingets verksamheter, begränsa verksamheten sommartid och årets stängningar följer mönstret från tidigare år.

Det innebär bland annat att diabetes-, astma- och hjärtsviktsmottagningen stängs under sommaren.

Även distriktssköterskemottagningarna har ett begränsat öppethållande och telefontiderna minskas.

Distriktsmottagningen i Mockfjärd, för att ta ett exempel, är stängd under vissa dagar i veckorna 26-30.

- Vi har i annonser uppmanat invånarna att i god tid före semesterperioden beställa mediciner och inkontinenshjälpmedel och det blir längre väntetider för att få vissa intyg och vaccinationer. Anledningen är att vi måste ha utrymme för att klara akut sjukdom och olycksfall, förklarar Mona Westman.

Hon berättar att det varit mycket svårt att rekrytera semestervikarier:

- På läkarsidan har det varit omöjligt och även på sjuksköterskesidan har det varit mycket, mycket svårt.

Vårdcentralen har fått och får många klagomål gällande telefonmottagningen och Mona Westman beklagar att många invånare får vänta på återuppringning, ringa igen och till och med kan bli uppmanade att ringa på nytt nästa dag.

- Mätningar visar att vissa dagar, särskilt måndagar, kan vi få upp till 400 samtal. Eftersom sköterskorna också ska ta emot patienter är det omöjligt för dem att klara sådana anstormningar och det är också mer eller mindre omöjligt att dimensionera för sådana toppar. Men vi har nyanställt en sköterska, som börjar till hösten och gör vad vi kan för att genom interna förändringar ge en bättre service.

Mona Westman vädjar till invånarna att under veckorna 25 till 32 skjuta upp icke brådskande ärenden. Hon uppmanar dem också att inte ringa enbart under för-, utan gärna under eftermiddagarna för att sprida samtalen över dagen.

- Det är mycket tråkigt när vi och inte minst den personal som finns närmast patienterna ser att resurserna och tiden inte räcker till. Men om vi alla hjälps åt kommer vi att klara det här på ett bra sätt, säger hon.

Mer läsning

Annons