Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Mathantverk är en kul bransch under utveckling"

/
  • Yvonne Björ, Anne-Marie Hultberg och Olle Bengtsson var tre av deltagarna på Eldrimners träff på Wålstedts gård i Hagen, Dala-Floda.  Foto: Pär Sönnert

Annons

Namnet Eldrimner kommer från asatron och är den ständigt kokande grytan i Valhall. Detta centrum för småskaligt mathantverk reser land och rike runt för att samla och informera de lokala mathantverkarna.

- Eldrimner ska utveckla landsbygden genom att bidra till att skala nya företag inom småskaligt mathantverk. Målet är att antalet mathantverkare ska tiodubblas fram till 2018. Det är en spännande vision att jobba mot, säger Bodil Cornell, verksamhetsledare för Eldrimner.

När det var dags att samla mathantverkare i Dalarna föll valet på Wålstedts gård i Hagen, Dala-Floda.

- Eldrimner frågade oss vilken plats som skulle passa bra för detta. Wålstedts gård kändes som en naturlig plats för detta, med all verksamhet som bedrivs här, säger Olle Bengtsson, som driver LissEllas Senap i Garpenberg och är ordförande i DalaSmak.

Ett 30-tal mathantverkare från hela länet hade slutit upp för att träffas och inspireras.

- Ju fler vi blir, desto lättare blir det att hitta oss. Jag brukar säga att det inte handlar om att få fler konkurrenter, utan fler kollegor. I den här branschen ryker man direkt om inte produkten håller en hög kvalitet. Dessutom blir våra produkter unika, säger Yvonne Björ, som bland annat tillverkar sylt, marmelad och saft på Björgåden i Rättvik och även är ordförande i Mat runt Siljan.

- Det är alltid kul att få åka runt landet och träffa inspirerande människor som skapar sina unika produkter, tycker Anne-Marie Hultberg, som är delägare i Solmarka gårdsbageri utanför Kalmar och sitter med i Eldrimners styrgrupp.

Olle Bengtsson fascineras av tanken på Eldrimners vision på en tiodubblering av antalet mathantverkare.

- I dag är vi runt 80 stycken i Dalarna. Men tänk om vi blir 800 år 2018! Hantverk är något som man inte kan mekanisera och därmed ger det arbetstillfällen, säger han.

- Det har inte lagts så mycket pengar på detta tidigare, men det är nog det här med arbetstillfällena som myndigheterna börjar förstå nu. Utveckling av branschen är viktigt och där har Eldrimner varit det stora lyftet. Mathantverk är en kul bransch under utveckling och det känns väldigt spännande, säger Yvonne Björ.

Mer läsning

Annons