Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill stoppa privatiseringar inom äldreomsorg

/
  • Bo Billborn, Ann-Gret Olsson och Alf Johansson vill sätta stopp för privatiseringar inom äldreomsorgen.

– Invånare går särskilt till butikerna för att skriva under våra listor med krav på en folkomröstning om Centerpartiets privatiseringsplaner, säger oppositionsrådet Bo Billborn (S), som tror att det kommer att gå snabbt att få ihop 750 namn.

Annons

Gagnefs C-ordförande Anki Enevoldsen kritiserade häromdagen Billborn och S för att bedriva skrämselpropaganda och för att kalla småföretag för riskkapitalbolag.

– Socialdemokraternas misstro mot företagen är beklämmande, tyckte C-basen.

– Vi är absolut inte näringslivsfientliga. Vi vänder oss inte mot att lokala företag engagerar sig och i vissa fall tar över kommunal verksamhet, utan mot att viktig verksamhet kan komma att överlåtas till stora och nationellt verksamma riskkapitalbolag. Kommunledningen har varit i kontakt med sådana bolag, svarar Bo Billborn.

Han undrar hur kommunen ska kunna locka fler unga till vård- och assistansjobb om kommunen – genom att överlåta sådan verksamhet till privata företag – medverkar till att försämra anställningsvillkoren och tryggheten för de som redan jobbar inom sektorn.

– Kontraproduktivt, dundrar han.

Men han uppger att han däremot inte är emot en utredning om hur Gagnefsbostäder ska se ut i framtiden.

– Därför reserverade vi oss inte mot Gagnefsbolagets beslut att ta fram underlag för en försäljningsstrategi. Vi utesluter inte att det kan vara bra med kooperativa lösningar, bildande av bostadsrättsföreningar eller att de boende på andra sätt tar över exempelvis vill skötsel. Det kan också vara rätt att sälja någon fastighet, men vi är emot en utförsäljning av större delar av Gagnefsbostäders bostadsbestånd.

Oppositionsrådet tror inte att C och övriga borgerliga partier kommer att tillåta en folkomröstning, men ser ändå namninsamlingen och kravet som viktiga markeringar.

– En stor väljargrupp markerar att det finns ett kompakt motstånd mot privatiseringsplanerna. Jag hoppas att de styrande rättar sig efter det och gör de inte det blir det ändå en folkomröstning, i form av ett val 2014, förtydligar han och tillägger:

– De namnlistor vi lagt ut har på flera platser blivit fulltecknade och vi har fått lägga ut nya.

Mer läsning

Annons