Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamma vid 16 och student vid 22

/
  • Läxfri. – Nu lägger jag studierna på is ett tag för att jobba och ägna kvällarna åt familjen, berättar Anna Eljas.
  • Nöjd. Anna Eljas konstaterar att flexibiliteten inom Vuxenutbildningen gjort det möjligt för henne att vara tvåbarnsmor och samtidigt ta studenten
  • Uppvaktad. Anna Eljas skulle

Annons

Hon fick idel lovord, blev omkramad av personalen och överraskades med en studentplakat och en -mössa.

- Du har svarat för en kanoninsats och gjort det med ett ständigt gott humör, berömde Inga-Lena Lagergren, studievägledare vid Vuxenutbildningen.

- Eftersom du i år är ensam om att ta studenten hos oss är det extra roligt att du läst in hela gymnasiekompetensen hos oss och att du gjort det med så bra resultat, tillade Vuxenutbildningens rektor Torbjörn Ingmarsson och förklarade att det varit ett nöje att ha Anna som elev.

Egentligen skulle Anna ha slutat den 8 juni, men när hon fick löfte om en praktikplats genomförde hon en intensiv och storstilad slutspurt och avslutade studierna i förtid.

Hon blev också mamma väldigt tidigt.

- Jag var hemma på heltid under ett år innan jag återupptog studierna. Att vara ung mamma har gått hur bra som helst. Det handlar inte så mycket om ålder, utan mer om mognad, fastslår Anna, som är uppväxt i Björbo och bosatt i Djurås.

För tre år sedan födde hon dottern Leia, men även om hon ägnat mycket tid åt familjen har hon aldrig försummat studierna.

- Det är viktigt att vara fokuserad, strukturerad och att ha ett mål. Fördelen med att studera vid Vuxenutbildningen har varit flexibiliteten, att jag kunnat skräddarsy en utbildning som ger mig bra förutsättningar att studera vidare vid Högskolan. Men först ska jag jobba och inte minst unna mig och familjen lite avkoppling, ta dagen som den kommer och ägna kvällarna åt sagoläsning istället för läxläsning. Under en lång tid har hela min tillvaro varit väldigt inrutad och studierna tagit mycket tid, berättar hon.

Anna och sambon David Spång har under de senaste åren, bildligt uttryckt, fått lägga pussel för att få allt att fungera.

- Vi har lämnat och hämtat på dagis och David har fått anpassa sig efter mig och jobbat på obekväma tider. Han har tagit ett stort ansvar och barnen har varit fantastiska. Därför lägger jag nu böckerna åt sidan och ägnar mer tid åt min familj, förklarar 22-åringen, som är tacksam över all hjälp hon fått av lärare och annan skolpersonal.

Ingen av hennes kamrater har ännu inte ens funderat på att skaffa sig barn.

- De kan få låna och träna på mina, säger Anna med ett skratt.

Hon hade egentligen inte tänkt fira sin examen och inte ordnat med vare sig studentplakat eller -mössa, men Vuxenutbildningens personal tyckte att hon förtjänade att hyllas.

- Det här var ju roligt. Jag måste kanske tänka om och ordna med en liten studentfest. Åtminstone för familjen och åtminstone bjuda på tårta, funderade Anna när hon vandrade ut från Vuxenutbildningen i Mockfjärd och mot familjen och yrkeslivet.

Mer läsning

Annons