Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång bostadskö ger nya hyreshus

Annons

I fredags genomfördes en invändig slutbesiktning av Gagnefsbostäders nya hyreshus på den så kallade brända tomten i Mockfjärd.

Under den här veckan inleds inflyttningen.

Om ungefär en månad är det dags för inflyttning i det hyreshus som byggs på Fagerängen i Djurås.

– I dag ska kommunstyrelsen ta ställning till om kommunen ska gå i borgen för ett banklån på 15 miljoner kronor för byggen av ytterligare två hyreshus, berättar vd:n.

Kommunen har detaljplanelagd och byggklar mark intill det hus som just nu uppförs. Dessutom har kommunen ett avtal med byggentreprenören som möjliggör fler hyreshusbyggen till en övereskommet pris.

– Utnyttjar vi optionen kan byggena inledas i början av april och hyreshusen stå inflyttningsklara till den 1 november.

Om kommunstyrelsen säger ja till borgensåtagandet, vilket är sannolikt med tanke på den långa kön av bostadssökande, blir det två hus av samma typ som det som just nu byggs, med vardera sex lägenheter med tillhörande garage och förråd.

– Vi får hela tiden förfrågningar om lediga lägenheter i Djurås, men tvingas än så länge ge negativa svar. Kalkylen för de två planerade husen ser inte direkt jättebra ut, men som allmännyttigt bostadsbolag har vi en viss skyldighet att förse folk med bostäder. Det är dessutom till gagn för hela kommunen, menar Rolf Olérs.

Han berättar att elva av de tolv nya hyreslägenheterna i Djurås och Mockfjärd går till familjer som flyttar ut ur villor.

– Det innebär att villorna blir tillgängliga för barnfamiljer. Flera av dem tas över av yngre familjemedlemmar och andra säljs till familjer från Gagnef och även från andra kommuner. Det ökar skattekraften och bidrar till en utveckling av kommunen.

Mer läsning

Annons