Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korta resor dyrare med ny färdtjänst

Annons

Sedan den 1 juli sköts hela länets färdtjänst på regional basis via en beställningscentral i Ludvika. Längre resor kommer att bli både billigare och enklare att genomföra - medan de kortare turerna kommer att bli betydligt dyrare.

Tidigare har resan för Sara kostat 30 kronor tur och retur. För att hålla nere priset har hon samåkt med andra resenärer - med den nya taxan kostar samma sträcka totalt 80 kronor, oavsett om hon samåker eller ej.

- På ett år kommer resorna till mataffären att kosta mig över 4000 kronor, tidigare betalade jag 1500. För mig som pensionär är det en fantasisumma, säger Sara, som är funktionshindrad och omöjligt kan ta sig till affären på egen hand.

Enligt kommunalrådet Anders Ahlgren (c) är tanken med det regionala samarbetet att effektivisera och förbättra all samhällsbetald trafik i länet. Det nya systemet medför bland annat att man på ett smidigt sätt kan åka mellan olika kommuner, något som tidigare var tvunget att beställas veckor i förväg via handläggare.

- Det här är en effektivisering bland annat för att hålla kostnadsutvecklingen i schack, men jag vill också påminna om att vi sedan ett år tillbaka har infört utökade dagturer på kollektivtrafikens bussturer - just för att äldre personer som är lediga på dagtid ska kunna uträtta ärenden - och dessa sträckor är det väldigt få som utnyttjar. Jag anser att det kan vara ett bra komplement om man har fysisk förutsättning att åka på egen hand, säger han.

Ahlgren medger att det är beklagligt att beslutet har haft en negativ effekt för vissa, och de personer som likt Sara Moen inte har möjlighet att utnyttja kollektivtrafiken, rekommenderar han att ta kontakt med kommunen:

- En kommun har en skyldighet att ta hand om sina invånare, och har man inte råd att betala de här summorna kan man få sitt ärende biståndsprövat för att se hur det kan lösas.

Mer läsning

Annons