Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunfolk allt friskare

Annons

Ohälsotalet eller sjukfrånvaron, räknad i sjukdagar i procent av det totala antalet anställningsdagar, har minskat stadigt under de senaste åren.

År 2002 uppgick sjukfrånvaron till 12,4 procent och under enstaka månader har den varit så hög som 14,9 procent.

Under juli 2006 var den nere i 4,9 procent och under hela 2006 uppgick den till 6,9 procent. Om även vikarier och timanställda räknas med hamnar ohälsotalet på 7,5 procent, vilket är en sänkning med en halv procent jämfört med år 2005.

-Det är resultatet av en målmedveten satsning på hälsa och friskvård, ett bra arbete av personalavdelningen och inte minst av att försäkringskassan har bra och erfarna handläggare av rehabiliteringsärenden, säger kommunalrådet Anders Ahlgren (c).

Kommunchef Bertil Stoltz konstaterar att det går bra för Gagnefs kommun på många plan och att det är roligt att ingå och arbeta i en framgångsrik organisation.

-Trivsel är en faktor som påverkar hälsan, betonar han.

Anders Ahlgren säger att han personligen kan tycka att ohälsotalet fortfarande är för högt och att det är mycket viktigt, inte minst med tanke på den enskildes situation, att fortsätta det hälsofrämjande arbetet, att förbättra arbetsmiljön och att intensifiera ansträngningarna för att rehabilitera dem som är sjuka.

Drygt 1000 kommunanställda, vikarier och långtidssjukskrivna inräknade, omfattas av kommunens satsning på friskvård. Sedan tidigare är kommunens kost- och städorganisationer hälsodiplomerade och just nu pågår arbetet med att diplomera hela kommunen. Det handlar om att starta, strukturera, ge stöd och fortlöpande stämma av det hälsofrämjande arbetet på arbetsplatsen.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons