Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalt vårdnadsbidrag avgörs

/
  • Hoppas på ett ja. Terese Jonsson i Djurmo, här med dottern Ella fem månader, har samlat in 183 namnunderskrifter som hon nu hoppas ska få fullmäktige att säga ja till förslaget om kommunalt vårdnadsbidrag.

Annons

Terese Jonsson, narkossjuksköterska och mor till dottern Ella, fem månader, har engagerat sig starkt i frågan om vårdnadsbidraget. Till vardags jobbar hon som narkossjuksköterska i Falun dit hon pendlar dagligen. Ännu så länge är hon mammaledig och hemma med dottern Ella men snart nog måste hon och maken Dennis ta ställning till vilken form av barnomsorg de vill ha under de närmaste åren.

Lösningen menar hon att är det kommunala vårdnadsbidraget och som stöd för detta har hon nu alltså samlat in 183 namnunderskrifter som hon vidarebefordrat till de styrande politikerna.

-­Vi ska se till att en av oss är hemma med henne så länge som möjligt, åtminstone tills hon har lärt sig att prata och göra sig förstådd. Tids nog hinner hon att vara på dagis och skaffa sig kamrater, menar Terese.

Det förslag som fullmäktige nu har att ta ställning till innebär i korthet att vårdnadsbidrag kan utgå för barn tills dess att de fyller tre. Den summa som då erhålls är 4 000 skattepliktiga kronor per månad eller 3 000 kronor skattefritt.

Alliansregeringen har ställt sig positiv till att kommunala vårdnadsbidrag införs men något beslut i frågan har ännu inte fattats. Om fullmäktige nu säger ja innebär beslutet därför att ett vårdnadsbidrag kan införas först när de nödvändiga besluten fattats i riksdagen.

Sedan tidigare har kommunstyrelsen sagt ja till vårdnadsbidrag, ett beslut som socialdemokraterna reserverade sig emot då de bland annat menar att formen innebär en kvinnofälla.

-Det tycker jag att är helt fel. Många män vill också vara delaktiga i sina barns fostran och varken jag eller Dennis kan i dag säga vem av oss som ska stanna hemma med vår dotter, menar Terese Jonsson.

Vårdnadsbidrag eller inte vårdnadsbidrag är alltså frågan som lär leda till en hård debatt vid kvällens fullmäktigesammanträde.

Mer läsning

Annons