Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalasmusik för och med högljudd jubilar

Tårta och kalasmusik. Det är "ingredienserna" när Musik- och dansskolan i Gagnef ordnar med en födelsedagskonsert för och med 30-årsjubilerande Gagnef Windband.

Annons

Gagnefs Windband under ett julframträdande i Lindberghallen.

Musik- och dansskolans rektor Jan Sjönneby, som kom till Gagnef i januari 1985, startade ett år senare en blåsorkester som fick namnet Gagnef Windband.

– Då hade kollegorna i musikskolan utbildat ett antal blåsare som var redo för större utmaningar, berättar han.

Syftet med orkestern var att ge unga blåsare möjlighet att spela tillsammans. Orkestern fyllde på sätt och vis ett tomrum eftersom Gagnefs kommunala musikskola fram till dess var mest känd för att fostra duktiga violinister, som gick vidare till Gagnefs kammarorkester.

Under årens lopp har blåsorkestern haft någonstans över 300 medlemmar. Dagens band har 44 medlemmar och några av dem har faktiskt varit med sedan starten.

Janne Sjönneby, här under en stor utomhus- och jubileumsfest på Solsheden i Gagnef, är initiativtagare till och löedare för Gagnef Windband.

– Gemenskapen har gjort att flera blåsare valt att stanna kvar i orkestern även efter skoltiden och de har därmed kommit att fungera som något av faddrar för yngre musiker. Det har också inneburit att vi behållit och successivt kunnat utveckla kompetensen i orkestern.

Windband har turnerat flitigt och bland annat genomfört ett 20-tal turnéer utanför Sverige samt en mängd inom landet,

Vad har Windband betytt för intresset för blåsmusik i Gagnef?

– Orkestern har gett en tydlig målbild och orkestermedlemmarna har varit förebilder för många ungdomar. Det har bidragit till att skolan, som prisats i nationella sammanhang, idag har en större andel blåselever än många andra musikskolor i länet.

Hur många övningar har ni genomfört?

– Sedan starten handlar det om mellan 900 och 1000 repetitionskvällar. Orkestern har därmed gett många unga en meningsfull fritidssysselsättning, samtidigt som den genom många konserter bidragit till det musikaliska utbudet i kommunen, säger musik- och dansskolans rektor.

Han konstaterar också att Lindberghallens tillkomst – 1988 – har betytt oerhört mycket för orkestern och för hela kulturlivet i Gagnef.

På lördag klockan 18 ger Gagnef Windband en jubileumskonsert i Gagnefs kyrka. Programvärd är John Sund och sångsolist Camilla Last.

På programmet står en rad kända musik- och sångnummer, bland annat ur Kristina från Duvemåla och sånger som från Whitney Houstons och Celine Dions repertoar.

– Vi kommer också att bjuda på ett överraskningsnummer. säger Jan Sjönneby med ett skratt.

Mer läsning

Annons