Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johanna stjärnan i operan

/
  • Johanna Nyberg och pappa Anders Nyberg övar hemma vid pianot. Hon kommer att sjunga en hel låt själv under föreställningen Dido och Aenas på lördag.
  • Anders Nyberg berättar att Johanna Nyberg ofta är hans lärare eftersom hon har ett naturligt sätt att närma sig musik.
  • Förutom att sjunga så gillar Johanna Nyberg att spela fotboll och hålla på med matematik.

Under kommande operafesten så är bärs en av sånginsatserna av Johanna Nyberg. Hon kommer sjunga i Dido och Aeneas på lördagkväll i Floda kyrka.
– Hon har ett självförtroende att avundas, säger pappa Anders Nyberg.

Annons

Johanna Nyberg, 14 år, har sjungit tillsammans med vuxenkörer förut. Johanna har Downs syndrom och har växt upp med musik. Hon har sjungit så länge hon kan minnas.

På lördag kommer hon att sjunga en hel låt själv med stöd av kör och orkester.

– Det är en låt av Alice Tegnér, säger Johanna Nyberg.

Vad handlar den om?

– Om solen och stjärnorna.

Låten heter Solvisa och Jennifer Ferguson har översatt den till engelska. Just nu övar Johanna antingen tillsammans med sin mamma Jennifer Ferguson eller pappa Anders. Under veckan har det varit Johanna och Anders på gården i Mossel.

Det blir övningar vid pianon inne i köket i gården. Anders Nyberg kommer inte vara med i föreställningen utan är coach.

Anders Nyberg berättar att Johanna följer med när han håller kurser.

– Hon får stå i centrum och så säger jag "det här är min lärare" och sedan försöker vi följa efter, säger Anders Nyberg och fortsätter:

– Det är få som har ett så naturligt uttryck som hon.

På frågan vad hon brukar sjunga mest svarar hon poplåtar, favoritsångaren just nu är Eric Saade.

När hon inte sjunger gillar Johanna Nyberg att spela fotboll och att hålla på med matematik. Till hösten flyttar familjen till Falun från att ha tidigare bott i Stockholm.

Anna Eklund Tarantino, som är arrangör för operafesten, uttrycker att en målsättning är att alla ska få vara med i föreställningen och samtidigt hålla professionella krav. Förutom Johanna Nyberg deltar Leo Hoffman-Fröling, 12 år, som har Aspergers syndrom.

Eftersom hela föreställningen är på engelska ska Leo läsa upp en sammanfattning av handlingen innan. Det beror på om han orkar vara vaken, i vilket fall är hans mor, Paula Hoffman, reserv. Hon berättar att Leo – med sin fallenhet för att läsa – har hunnit läsa på om Aeniden, som Dido och Aeneas bygger på.

– Jag känner mig faktiskt ganska så nervös, vi får se om jag orkar vara vaken till midnatt, säger Leo Hoffman-Fröling.

Har du talat inför publik förut?

– Jo på sommaravslutningen i skolan fick jag tala i stället för rektorn. Jag var lite skakis men sedan så vänjer man säg, säger Leo Hoffman-Fröling.

På söndag är det Opera workshop från klockan 10 till klockan 13. Det får alla som vill pröva på att sjunga opera. Anna Eklund-Tarantino hoppas att barn med funktionshinder kommer. Klockan 15 och 16 kommer det vara barnoperaföreställningar.

Mer läsning

Annons