Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägare sköt varg i Tansenreviret

/
  • En varg sköts under förra veckans älgjakt i Tansenreviret, som berör kommunerna Gagnef, Borlänge och Ludvika.

En varg sköts under älgjakten i Tansenreviret i Gagnefs kommun.
Länsstyrelsens besiktningspersonal har valt att inte avskriva händelsen som en paragraf 28-skjutning.
– För allas skull – inte minst skyttens – är det viktigt att omständigheterna utreds ordentligt, säger miljöåklagare Åse Schoultz.

Annons

Det var i torsdags som vargen, enligt obekräftade uppgifter en hanvarg, sköts av en medlem av ett älgjaktlag i det område som i vargsammanhang brukar benämnas Tansenreviret – eftersom sjön Tansen ligger centralt i det område som nyttjas av vargarna.

Jaktledaren i laget berättar att det under veckan var gott om älg på lagets marker och att varg även under årets jakt observerats av flera lagmedlemmar.

– Skytten åberopar jaktförordningens 28:e paragraf och polisen är informerad, berättar Lars-Åke Lundqvist, ordförande i Gagnefs södra älgskötselområde, som omfattar drygt 22 000 hektar samt 16 jaktlag med totalt ungefär 300 jägare.

Jaktförordningens paragraf 28 handlar om rätten att försvara tamdjur vid ett angrepp av björn, varg, järv eller lo.

Enligt paragrafen får rovdjur dödas "när rovdjuret angriper och skadar tamdjuret eller om det är uppenbart att ett sådant angrepp är nära förestående".

Fredrik Dalerum, rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen Dalarna, säger att besiktningspersonal inte kunnat utvärdera vad som hänt, utan därför lämnat ärendet vidare till polisen.

Skyttens vapen har beslagtagits och miljöåklagare Åse Schoultz har – enligt gällande rutiner – inlett en förundersökning angående grovt jaktbrott.

Förundersökningssekretess gäller, men Åse Schoultz säger att ärendet utreds eftersom det "föreligger tveksamhet om det handlar om en paragraf 28-skjutning".

Enligt obekräftade uppgifter sköts vargen när den följde i en älghunds spår.

Skytten ska, fortfarande enligt obekräftade uppgifter, först ha avlossat varningsskott. När vargen inte reagerade på det tog skytten beslutet att skjuta vargen för att avvärja ett angrepp på hunden.

Om det handlar om en vuxen hanvarg kan det vara alfahanen i Tansenreviret.

– Det är min förhoppning och övertygelse att förundersökningen ska vara klar inom några veckor och med den på mitt skrivbord tar jag ställning till om jag ska väcka åtal eller inte, säger miljöåklagaren, som nyligen väckte åtal mot de fem män som misstänks för illegal vargjakt i Tandsjöreviret på gränsen mellan Dalarna och Härjedalen.

Tandsjöärendet kommer upp i Mora Tingsrätt den 3, 4 och 5 november.

Mer läsning

Annons