Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen kompromissvilja: "Äldreomsorgen blir valfråga 2018"

160 deltagare, två timmars debatt och massor av frågor och svar.
Men stormötet om framtiden för Björbo servicehus och äldreomsorgen i kommunen ledde inte till någon kompromisslösning av "den eländiga äldreomsorgsfrågan".
– Det här är en långbänk som säkert blir en valfråga även 2018, konstaterade Lars-Erik Granholm (KOSA).

Annons

Drygt 160 personer deltog i stormötet och många deltagare – som Margareta Gustafsson närmast kameran – var kritiska till  politikernas hantering av äldreomsorgsfrågan.

Intresset för stormötet var stort och "revylokalen" i Björbo var i det närmaste fullsatt.

Men diskussionen präglades av låsta positioner, liten eller obefintlig kompromissvilja och inte minst oro inför framtiden.

Björbo Intresseförenings Sören Dahl välkomnade och debattledaren Christer Gruhs lät inledningsvis företrädare för de politiska partierna ge sin syn på boendeplanen, ett tjänstemannaförslag som anger ekonomiska skäl för en nedläggning av Björbo servicehus.

Politikerna bedyrade att servicehuset ska vara kvar och att det är viktigt med decentraliserad äldreomsorg, men påpekade också att det finns en allvarlig ekonomisk verklighet.

– Enligt en utredning gjord av Sveriges Landsting och kommuner, SKL, är Gagnefs äldrekostnader 25-30 miljoner kronor högre än andra jämförbara kommuners, sa Christer Iversen (L) och beskrev KOSA/MP-förslaget – att dela upp demensboendet – som bra och genomarbetat.

Politikerpanelen bestod av från vänster Jonas Wittink (MP), Svante Hanses och Lars.-Erik Granholm, båda (KOSA), Stefan J Eriksson (M), Fredrik Jarl och Birgitta Floresjö, båda (C), Ann- Gret Olsson och Irene Homman, båda (S), Christer Iversen (L) och Anders Bengtsson (KD).  Christer Gruhs, stående, var debattledare.

Fredrik Jarl (C) påpekade att kommunen måste sänka kostnaderna för att inte behöva exempelvis lägga ner ner skolor. Han och Stefan J Eriksson (M) påpekade att kommunen inte har obegränsat med pengar och av konkurrensskäl inte kan höja skatten med fyra-fem kronor.

– Vi vill bygga ut Björbo servicehus med 16 platser för att få det kostnadseffektivt och för att invånarna i västra kommundelen ska ha nära till sina dementa, förklarade Svante Hanses (KOSA) och beskrev KOSA/MP-förslaget som ekonomiskt fördelaktigt.

Anders Bengtsson (KD) och Jonas Wittink (MP) kritiserade S, C och M för att inte vilja utreda fler förslag än Näset-lokaliseringen. S-, C- och M-företrädare påpekade att fler förslag utretts.

– Om vi fortsätter att flytta tillbaka positionerna och älta det här gång efter gång efter gång får vi aldrig ett nytt boende, sa Jarl och fick medhåll av bland andra Alf Johansson (S):

– Någon jävla gång måste vi klara av att fatta ett beslut, vi kan inte utreda tills folk dör.

Publikens kritik av politikerna var stundtals massiv och hård. Gunilla Gruhs menade att politikernas agerande går ut över personalen och de boende:

– Gamla människor behandlas som om de vore en skock får. Lantbrukare får inte flytta kor på det sätt som kommunen flyttar äldre.

Barbro Ander, ordförande i Demensföreningen Gagnefsflugan, uttryckte besvikelse över att politikerna inte tar större hänsyn till de dementas anhöriga och närhetsaspekten – och hon var mycket kritisk till att föreningen inte fått boendeplanen på remiss.

KD:s Anders Bengtsson drog ner applåder och skratt när han pratade om populism och konstaterade att politikerna slingrade sig.

KOSA och MP delade ut sitt förslag till mötesdeltagarna och i mars är det meningen att fullmäktige ska ta beslut om ett nytt demensboende, men politikerna har i åratal haft mycket svårt att enas i frågan. Och invånarna är inte nöjda.

– Varför kan demensboendet inte byggas i Mockfjärd, undrade Björbobon Margareta Gustafsson, som efteråt tyckte att politikerna levererat "många och substanslösa svar".

Mer läsning

Annons