Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotoklubben gav 26 000 till utsatta barn

En lång resa och 26 000 kronor till Musikhjälpens insamling med temat "Barn i krig har rätt att gå i skolan". Det var två programpunkter under Gagnefs Fotoklubbs senaste möte.

Annons

Fotoklubben fortsätter att engagera och det senaste månadsmötet i Aktivitetshuset samlade 55 personer, vilket är nytt rekord.

De fick i bild och ord följa med Åke Jansson och hans maka Birgitta på en resa till Australien, ett spännande land med bland annat kängurur, emuer, krokodiler och giftiga kräldjur.

Makarna Jansson tillbringade i november och december 2016 hela 43 dagar i "campingbil" och tillryggalade 875 mil i det vidsträckta Australien.

– Landet eller världsdelen var befolkad av ursprungsbefolkningen aboriginer i minst 40 000 år innan den europeiska bosättningen inleddes i slutet av 1700-talet. Kokaburran är landets nationalfågel och allmänt finns många endemiska arter, tyvärr hotade av många importerade växter och djur, berättade Åke och nämnde bland annat den giftiga agapaddan, som planterats in från Sydafrika 1932 och sedan spridit sig över norra Australien,

Solnedgång över Uluru .

Fotoklubbens medlemmar fick se bilder av höga termitstackar, häftiga klippformationer och målningar gjorda av aboriginer. Åke och Birgitta berättade om översvämningar av "dåliga" vägar som trafikeras av upp till 54 meter långa och 200 ton tunga lastbilar.

De berättade om möten med originella människor, besök vid bosättningar i bushen och mycket annat.

Bland fotografierna märktes en närbild av en svarthuvad brunorm.

– Den var skrämmande nära fotografen, skrämmande dess gift eftersom är direkt dödligt, berättar fotoklubbens Mats B Jansson.

Åke Jansson visade också bilder från bland annat opalstaden Coober Pedy och en farm ungefär lika stor som Israel. Åke trollband klubbmedlemmarna och lovade att återkomma med fler bilder och berättelser.

Peter Reichel visade ett bildspel om klubbens stöd till "Musikhjälpen". Klubbmedlemmarna Anna-Karin Källman, Urban Jansson, Ragnar Nyberg och Peter Reichel har fotograferat släkt och vänner och med det skrapat ihop över 26 000 kronor till årets insamling "Barn i krig har rätt att gå i skolan".

Under mötet visade också Kent Strömvall bilder från Abisko, en kavalkad av blommor.

Närvarobildens påsiktsklass vanns av Annkie Hasselkrantz före Mats B Jansson och Anders Reijer. I klassen för projektionsbilder segrade Rune Eriksson före Peter Reichel och Ragnar Nyberg.

Mer läsning

Annons