Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare om räddningstjänstkonflikten: "Lös problemet"

Mockfjärds företagare oroas över att orten snart kan stå utan en fungerande räddningstjänst.
– Det handlar inte om principer, utan om säkerhet och liv, anser Håkan Larsson, Bygglagret i Mockfjärd AB.
– Vi gör allt för att hitta en lösning, lovar Irene Homman (S), kommunalråd i Gagnef och ordförande i Räddningsförbundet Dala Mitt, RDM.

Annons

Företagarna i Mockfjärd har i en skrivelse till kommunledningen i Gagnef gett utryck för sin oro och frustration över räddningstjänstkonflikten och vad den kan leda till.

De har efterlyst information från kommunledningen och undrat hur ledningen ser på situationen.

Rökdykning är en av de insatser som kan komma att försenas om de lokala insatsstyrkorna blir för små.

Tio av totalt 19 deltidsbrandmän vid Mockfjärdskåren har sagt upp sig och om en dryg månad riskerar Mockfjärd att stå utan en räddningskår som kan fullgöra snabba räddningsinsatser vid olika typer av krislägen.

Till saken hör – delikat nog – att räddningsförbundets ordförande Irene Homman (S) är kommunalråd i Gagnef och bosatt i just Mockfjärd.

Under onsdagskvällen träffade ett dussintal Mockfjärdsföretagare en delegation bestående av Irene Homman, Gagnefs kommunchef Tommy Sandberg samt Leif Andersson, förbundschef i RDM.

– Vi underströk att människoliv och stora ekonomiska värden äventyras om inte konflikten kan lösas. Vi som företagare riskerar också höjda försäkringspremier och sammantaget kan det i värsta fall leda till att Mockfjärd förlorar arbetstillfällen, säger Håkan Larsson.

Han anser att Mockfjärd med tanke på ortens storlek, geografiska läge och breda näringsliv måste ha en lokal räddningskår.

Representanterna för kommun- och fäörbundsledningen redogjorde för bakgrunden – det centralt framförhandlade och undertecknade avtalet RIB17 och de ekonomiska förutsättningarna. De påpekade också att ingen av förbundets fyra kommuner kan agera opå egen hand i den här frågan.

Men de berättade också att RDM:s presidium har överläggningar inplanerade under torsaden och att det blir ett direktionsmöte under fredagen.

– Vi fickinga mer konkreta besked, men kräver att politiker och andra ansvariga löser problemet. I det fall det handlar om ekonomi – och det hävdade delegationen att det gör – måste det till omprioriteringar. Nu blir det intressant att se hur och vad våra politiker prioriterar, säger Håkan Larsson.

Irene Homman (S) säger att

Tidningen var under torsdagseftermiddagen i kontakt med Irene Homman och Tommy Sandberg och båda betonade att frågan just nu har högsta prioritet.

– Vi jobbar just nu hårt och gör allt för att hitta en lösning, säger Irene Homman.

– Ur ett strikt kommunalt perspektiv vill vi absolut inte att Mockfjärds räddningskår s styrka halveras, påpekar Tommy Sandberg.

Mer läsning

Annons