Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler än någonsin såg Gagnef Downhill

/
  • Liftare. Efter varje avslutat lopp fick åkarna skjuts på traktorsläp upp för backen.  Foto: Maja Berg
  • Åkare. Stefan Israels från Falun deltog i tävlingen. - Det är kul att det är så mycket folk här och att byn är så engagerad, säger han, och visar hur man ska stå på brädan.  Foto: Maja Berg
  • Kul med folkliv. Birgitta Prytz och Arne Bohman, här med släktingen Simons skateboard, tycker Dowhilltävlingen är kul och brukar titta varje år.  Foto: Maja Berg
  • Full fart utför. På vissa sträckor kommer åkarna upp i hastigheter på 60 km/timmen i backen vid Flottbron.  Foto: Maja Berg

Annons

- I år hade vi mer publik än någonsin och det är jättekul att alla bybor är så intresserade, för sådana här tävlingar lockar i vanliga fall inte särskilt stor publik. Tyvärr var det något färre åkare som deltog än vanligt, vilket jag tror beror på att vi började köra lite tidigare i år, så några kom helt enkelt försent. Men för publiken var det positivt att tävlingen inte drog ut på tiden, för det kan bli lite långtråkigt om det tar för lång tid mellan åken säger, Skanka loss- arrangören, Anders Westman.

Ja, att tävlingen är populär går inte att ta miste på. De vanligtvis stilla och tysta gatorna vid Flottbron var i lördags fyllda till oigenkännlighet av inresta festivalare, bybor i alla åldrar och korvförsäljare, som ivrigt hejade på åkarna. Arne Bohman från Gagnef var en av alla bybor som, tillsammans med familjen, tagit sig ut i festivalvimlet, och han ser mycket positivt på tävlingen.

- Det är roligt när det är folk och fart här i byn för det är det inte så ofta, säger Arne, som brukar titta på tävlingen varje år och Birgitta Prytz, som kommit för att se tävlingen tillsammans med Arne instämmer:

- Det är jätteroligt att det här händer, åkarna är jätteduktiga - och stiliga, skrattar hon, och tillägger att det är extra roligt Ängsholn kommer till användning.

Starten gick som vanligt från toppen av Tegelbruksbacken ned till målet vid Flottbron i Kyrkbyn. Innan starten kördes några provåk - och några avåkningar och ordentliga skrubbsår senare, drog tävlingen i gång. Totalt fyra heat med fyra åkare i varje kördes och därefter kunde vinnaren - Matte the Man från Stockholm - koras.

Mer läsning

Annons