Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fest för kulturen i Gagnef

/
  • Läste. Elvaårige Axel Brandt tog lugnt på festligheterna och läste en bok.
  • – Satsningen på ett nytt bibliotek kommer att betyda mycket för Gagnef i framtiden, fastslog förre kulturnämndsbasen Maria Ericsson, 83 år och fylld av framtidstro.
  • Förevigar. Torbjörn Lindqvist filmade invigningen som ett led i sitt dokumentationsarbete. Filmerna ska bevaras för framtiden, men en visning planeras till hösten och delar av materialet kan också komma att ges ut på dvd.
  • Tända på kultur. Ulf Engström och Jordi Arkö berättade om de nordatlantiska öarna, om sitt gemensamma kulturprojekt och om grafik- och fotoutställningen som öppnades i Djurås. Här visar de upp en fackla av en typ som används på öarna.
  • Länsbibliotekschef Lisa de Souza, till höger, fick för första gången under sina 5,5 år som länsbibliotekschef vara med om invigningen av ett nytt bibliotek. Hon konstaterade att det är bara kommuner med framtidstro som satsar på biblitek och överlämnade en nytillverkad
  • Saxar. Lill Karin Gustafsson, som med bravur klipper både band och hår, invigde det nya biblioteket. Till sin hjälp hade hon 14-årige Jonatan Åcerclinth och elvaårige klarinettisten och musikskoleeleven Joel Gustafsson.

Annons

Invigningen av det nya biblioteket i kultur-, service- och affärshuset Lindberghallen blev en tre dagar lång kulturfest med hantverkare i arbete, spelmansmusik, tacktal, sagostunder, konserter, utställningar, revyspex, en poesishow, cirkuskonster, filmvisningar och - naturligtvis - en bandklippning.

Bibliotekarien Cecilia Gustavsson kulade och de bokintresserade åhörarna störtade som kor på sommarsläpp uppför "bibliotekstrappan", som paradoxalt nog är är klädd med ask och ek.

Engagemanget och utvecklingen i Gagnef har under fem års tid och helt ideellt - men med ett kommunalt filmbidrag -dokumenterats av filmaren Torbjörn Lindqvist och självfallet filmade han invigningen.

- På sätt och vis fortsätter jag Köpmans dokumentationsgärning och genom att lägga originalfilmerna i fryspåsar i filmarkivet i Grängsberg ska de kunna visas för kommande generationer, om 200 till 300 år, berättade han.

Jordi Arkö och Ulf Engström, två konstnärer med ett brinnande engagemang, invigde utställningen "Skrönor och verklighet - bilder från nordatlantiska öar" och Ulf visade upp en fackla av en typ som används vid en festlighet på öarna. Han hade gärna velat tända den, men de planerna gruhsades när han tänkte på kommunens brandchef Thomas.

Bland hantverkarna i entrén märktes Monica Proos. Trots att hon demonstrerade ett gammalt hantverk, bandvävning, är "Proosmor" en modern kvinna. I stället för att be om ett handtag lade hon - enligt det moderna talessättet "Bra kvinna reder sig själv" - beslag på ett, i vilket hon sedan fäste trådarna till sitt "bredband" av sockendräktstyp.

Mer läsning

Annons