Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett positivt krismöte

/
  • Koll. Hyvelmästare Hans-Erik Eriksson kollar en golvplanka.
  • Hyvling. Nye vd:n Ulf Gabrielsson, till höger, och koncernchefen Bo Selerud tittar till hyvlingen av golvvirket. I bakgrunden ses Tobias Fridberg.

Annons

Under onsdagen tog företagsledningen ett investeringspaket som innebär att Dala Floda Group under 2007 ska investera tio miljoner kronor, främst i ytbehandling och inte minst i produktionskapacitet.

Investeringsbeslutet ska ses mot bakgrund av att gruppen i fjol satsade 19 miljoner i ett nytt centrallager i Forneby.

- Vi behöver och ska effektivisera och utöka produktionen, berättar vd:n Bo Selerud, som vid det kommande månadsskiftet tillträder på heltid som vd och chef för hela BooForssjökoncernen.

Ny vd i Dala Floda Group blir Ulf Gabrielsson, som närmast kommer från en vd-post vid IKEA-ägda Swedwood i Lettland. Bo Selerud och Ulf Gabrielsson har inlett sitt samarbete med ett - krismöte.

- Efterfrågan är så stor att vi tvingats tacka nej till beställningar och det är minst sagt frustrerande. Ett etablerat varumärke och en bra säljorganisation gör att vi växer oerhört. Just nu jobbar vi hårt med att få in råvara av rätt mängd och kvalitet samt att effektivisera produktionen - bland annat genom investeringar i ny teknik och utökad skiftgång - och med att utöka personalstyrkan, berättar Bo Selerud och tillägger att Forneby List går lika bra som golvföretaget.

Under fjolåret nyanställdes åtta personer och under det här året behöver företaget nyanställa ytterligare en handfull personer.

Ulf Gabrielsson konstaterar att branschen surfar på en inredningsvåg och att heminrednings- och gör det själv-program i tv bidrar till den kraftiga uppgången. Och konjunkturen är stark i hela Europa och på flera andra betydelsefulla marknader.

Golvföretaget - som startade i ruinerna av ett eldhärjat sågverk - är lokal industrihistoria med något av en sagoprägel.

En industrihistoria som skulle kunna börja med raderna "Det är en gång - och den ska förses med golv från Dala-Floda".

Dala-Floda Golv

Tillsammans med Forneby List ingår Dala-Floda Golv i Dala Floda Group, som ägs av BooForssjö. Dala-Floda Group sysselsätter 75 personer, varav ett 30-tal inom golvtillverkningen i Dala-Floda och Mockfjärd.

Under det här året kalkylerar Dala-Floda Group med en omsättning på 205 miljoner, varav ungefär hälften i golvföretaget.

Ungefär två tredjedelar av golvproduktionen går på export över i stort sett hela världen.

Mer läsning

Annons