Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elis värnar vildsvinen

Annons

Elis Langemar, viltvårdare och jägare i Rista, uppmanar jägarna att vara rädda om de vildsvin som finns runt om i Gagnef.

-Det är min personliga förhoppning att de vildsvin som redan finns i Gagnef och de som dyker upp framöver får vara i fred så att de får en möjlighet att etablera sig i området, berättar han.

Elis är ledamot av styrelsen i Rista-Grönvalls viltvårdsområdesförening och älgjaktsledare i Rista. Han konstaterar att jägare fällt några vildsvin i kommunen och vill vädja till jägarkåren att ge arten en chans att etablera sig.

-Det är en för våra trakter ny och intressant jaktbar art. Eftersom rovdjuren tar en hel del av traktens övriga vilt, inte minst klövviltet, kan vildsvinen bli en framtida resurs och bidra till att hålla liv i det jaktintresse som är en förutsättning för att vi på ett bra sätt ska kunna förvalta viltstammarna, säger han.

På en del håll har vildsvinen vållat skador på jordbruksgrödor och i trädgårdar. Elis Langemar menar att det gäller att vara observant på sådant, men tycker att arten måste få en chans.

Mer läsning

Annons