Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlysning i Gagnef: Objektivt underlag för demensboendebygge

Turerna kring bygget av ett – eller flera – demensboenden i Gagnef går vidare.
Nu efterlyser Miljöpartiet genom Jonas Wittink bättre "underlag för att kunna fatta det största beslutet i kommunens historia"

Annons

Jonas Wittink och MP efterlyser bättre underlag för ett slutgiltigt beslut om hur demensboendefrågan ska lösas.

Gagnefs politiker fortsätter att klaga över bristfälliga beslutsunderlag.

Läs även:"Demokrati får ta tid", Jaak Kerstell lämnar kommunfullmäktige, Demokratidebatt och beskyllningar, "Basera beslut på fakta – inte rykten" och Kritik och misstro.

Före det senaste valet klagade den dåvarande oppositionen, främst S. på att den borgerliga majoriteten hade "bristfälliga" beslutsunderlag och i något fall tog upp "underlagslösa" ärenden för beslut.

Efter valet var situationen den omvända – då klagade den borgerliga alliansen, som valresultatet förvandlat till opposition, över att den nya majoriteten hade "undermåliga eller obefintliga" beslutsunderlag och i några fall presenterade underlagen under sittande sammanträde.

Nu efterlyser ett av majoritetspartierna – MP – "underlag baserade på objekt fakta".

– Sedan vi tillsammans med S och KOSA kom till majoritetsställning har vi drivit frågan om att få ordentliga utredningar med följande goda underlag för att kunna fatta faktaunderbyggda beslut, heter det i en partimotion som undertecknats av Jonas Wittink.

Han påpekar att det skett även i frågan om demensboendet, en av de segslitna frågor som under en följd av år vållat stor politisk oenghet i kommunen.

I somras enades S, C och M – alltså partier från båda blocken – om att verka för ett samlat demensboende, ett nybygge om 48 platser. Med röstsiffrorna 6-5 röstade de i kommunstyrelsen ner KOSA, SD, MP och KD.

Läs: Äldreomsorgen splittrar de politiska blocken i Gagnef – S, C och M eniga i byggfrågan och Minoriteten protesterar mot äldreomsorgsbeslut: "Kostnader vältras över".

Kommunchef Tommy Sandberg fick i uppdrag att presentera ett förslag på byggnation och placering av ett äldreboende för dementa och att "det ska ge kraftigt sänkta kostnader".

Läs även: Spricka i politiska majoriteten i Gagnef: "Ministerstyre", KOSA slår tillbaka mot S – efterlyser ekonomisk realism, S vidhåller: "Ett demensboende och tre möjliga byggplatser", S i Gagnef: "Vi är överens om att vi är oöverens" och KOSA får stöd av MP för 32-platsbygge.

– Vi har med fascination funderat över vilka agendor som har drivit olika processer. Det har förts mången diskussion i många rum, en del med öppna dörrar, andra har varit stängda. Dock har det aldrig kommit fram jämförbara underlag som kan ligga som grund till beslut fattade på förnuftig fakta, skriver Jonas Wittink i motionen.

Han och hans parti efterlyser nu "ett underlag för att kunna fatta det största beslutet i kommunens historia".

– Vi efterfrågar underlag baserade på objektiv fakta som inte bara talar om dagens kostnader för investeringen. Vi vill se en analys, en förväntad totalkostnad för byggnation, drift, underhåll och personal beräknat på byggnationens livslängd, heter det i motionen.

Jonas Witting betonar att miljöpartisterna förväntar sig att se liknande utredningar för de två förslag som finns: "dels det som förespråkas av S, dels det som är känt som KOSA:s förslag".

Motionen utmynnar därmed i ett förslag om att kommunen tar fram underlag för och värderar de olika förslagen i demensboendefrågan.

Protester

Tillsammans med L gick KOSA, SD, MP och KD, som blev nedröstade kommunstyrelsen, i somras ut och kommenterade beslutet om ett samlat demensboende.

Partierna beskrev beslutet med ord som "anmärkningsvärt", "onödigt" och "olyckligt".

De hävdade då att kostnaden för ett sådant bygge kommer att överstiga 130 miljoner kronor, vilket kan jämföras med den ursprungliga och under flera år omdiskuterade kalkylens 92 miljoner.

Mer läsning

Annons