Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter att ha bevittnat offentliga avrättningar: 17-årige Abuod vill kämpa för fred

Han har sett människor avrättas offentligt – och vill aldrig se det igen.
17-åringen har upplevt krig och terror på nära håll – och vill aldrig uppleva det igen.
Men Abuod al Khalif har också träffat fredskämpen Maj-Britt Theorin och FN:s sändebud i Syrien Staffan de Mistura – och vill bli som dem.

Annons

Det är tre för Aboud viktiga datum:

6:e juni 2015 flydde han från kriget och IS terror i hemstaden Alrqqa nära Aleppo i Syrien.

9:e oktober ifjol kom han till Dalarna.

22:a november samma år började han studera vid Mockfjärdsskolan.

– En mycket ambitiös och begåvad elev, som nästan aldrig är nöjd med vad han presterar, säger lärarna Marianne Bjurman, Lisa Palmcrantz och Lena Wiberg-Ohlsson.

Abuod fick inför mötet med Maj-Britt Theorin och taffan de Mistura stöd och råd av bland andra sina studiekamrater.

– De är de finaste lärarna i världen och en del av min nya svenska familj. Där ingår också många svenska kamrater och även flyktingar, förklarar Abuod, som bor i Gagnef.

Han är mycket illa berörd över det lidande han sett och alla hemskheter han upplevt i sitt hemland och under flykten:

– IS-terrorister samlade ihop människor i min hemstad och tvingade oss – för att skrämma oss till lydnad – att se på när de avrättade människor. Det är en av många händelser som jag aldrig kommer att glömma.

På ett år har han lärt sig svenska och han pluggar nu bland annat engelska på IM Språk-programmet vid KomVux. En dag frågade han Lisa Palmcrantz hur han kan få möjlighet att arbeta för fred och för att andra människor – såväl barn som vuxna – ska få leva i trygghet.

Upplevelserna i hemlandet har fått 17-åringen att vilja arbeta för fred och för utsatta människor.

– Jag vill göra skillnad i världen, förklarade 17-åringen, som har språkpraktik vid Röda Korset i Leksand.

Lisa berättade om hans önskan för sin mor Carin, som är aktiv i Nedansiljans FN-förening och Carin Palmcrantz kontaktade Maj-Britt Theorin, , tidigare riksdagsledamot och europaparlamentariker – och en förkämpe för fred och säkerhet.

Och Maj-Britt Theorin kontaktade Staffan de Mistura, vars far kom till Sverige som italiensk flykting efter andra världskriget. Staffan har utsetts till "Årets svensk i världen 2016" och är FN:s speciella sändebud i Syrien. Han har tidigare haft liknande uppdrag i Afghanistan och Irak.

17-årige Abuod under mötet m ed Maj-Britt Theorin och Staffan de Mistura.

Och nu har Abuod al Khalif lagt ytterligare ett datum till de mest minnesvärda:

21:a oktober i år träffade han nämligen Maj-Britt Theorin och Staffan de Mistura i Stockholm.

– De gav mig råd, bland annat att fortsätta studera språk, att slå vakt om och utveckla min arabiska och att studera juridik. Det här var den största och viktigaste dagen i mitt. Maj-Britt, som jag åt lunch med, och Staffan är mina förebilder och jag hoppas och ska en dag bli som dem, säger Abuod med eftertryck.

Han fyller snart 18 år, men enligt honom är det inget viktigt datum.

Däremot drömmer han om den dag då han – förhoppningsvis – beviljas uppehållstillstånd i Sverige.

– Det skulle underlätta för mig att fortsätta att studera och att genom samtal och politik jobba för fred, inte bara i Syrien, utan där det behövs. Det som hänt och händer i Syrien får inte tillåtas hända någon annanstans.

17-åringen vet att om han inte får stanna i Sverige så kommer han att skickas tillbaka till Syrien:

– Sker det så kommer jag att dö.

– Här har jag målat läget i Syrien med bombflyg och tomma hus där någon sjunger till minne av  de som dödats, berättar Abuod al Khalif.

Ändå vill han, "så snart det är möjligt", återvända till Syrien för att tillsammans med goda krafter från hela världen bygga upp det svårt krigshärjade landet.

– I Alrqqa och Aleppo tilläts och tillåts inga studier. Tack vare att jag tagits om hand så bra här i Sverige kan jag skaffa mig kunskap som i framtiden kan vara till nytta i Syrien.

När och om det sker kan Abuod lägga nya viktiga datum till sin lista över dagar och händelser som starkt bidragit till att han lever och planerar för framtiden.

Mer läsning