Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Detta är en överlevnadsfråga för kommunen"

/

Annons

Socialdemokraternas förstanamn i Gagnefs kommun, Bo Billborn, hoppas på dubbla S-segrar på söndag. Både kommunalt och nationellt. Detta inte minst för bostadssituationens skull.

- Vi är i ett stort behov av nya hyreslägenheter. Men som läget är nu kan inga bygga några nya lägenheter. Det kostar på tok för mycket. Jag hoppas på ett regeringsskifte så att det kan komma subventioner och att byggnationerna kan komma i gång, säger Billborn.

I Gagnefs kommun har bland annat Benarvsgården och Hedens skola diskuterats som två potentiella fastigheter att omvandla till lägenheter. I förra veckan höll Gagnefsbostäder ett styrelsemöte.

- Vi beslutade att vi är intresserade av att köpa Benarvsgården, men bara för en krona. Vi måste få ner kostnaderna, annars blir hyrorna för höga för att någon ska ha råd att flytta in. Dessutom sa vi nej till att omvandla Hedens skola till lägenheter, säger Bo Billborn.

- Styrelsen var enig, men Centerpartiet hade inga ledamöter närvarande, tillägger han.

I stället har Socialdemokraterna tittat på ett annat alternativ i Mockfjärd.

- Det gäller "Fut-Olles" tomt. Vi vill bygga låghus där, eftersom de blir billigast. Eftersom det är många äldre som vill flytta från villan till en lägenhet är det bra att kunna bygga på markplan. Men samtidigt måste det vara en skälig kostnad att hyra en lägenhet, säger Bo Billborn.

Socialdemokraterna är kritiska mot att översiktsplanen som kommunstyrelsen skulle börja ta fram 2002 inte har blivit klar.

- Vi måste få klar den så vi får klart för oss var vi kan bygga och var folk kan köpa tomter. Vi har ett bra läge i och med Ikes:s etablering i Borlänge, men vi hamnar på efterkälken i och med att översiktplanen inte finns. Centern har inte gjort det de skulle. Bostadsfrågan är en överlevnadsfråga för hela kommunen, säger Bo Billborn.

Mer läsning

Annons