Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tränar för livet

/
  • Trivsel. Lasse Larsén konstaterar att deltagarna kan lära sig mycket av varandra, inte minst när det gäller hur redskapen ska brukas.
  • Roddare? Monica Proos tränar - möjligen inför en karriär som roddare.
  • Äldst. Kicki Reijer, 80 år, och Göte Östgård, 80 år om en månad, är äldst av deltagarna i träningsgruppen.
  • Träningsvilliga. Här är några av de träningsvilliga pensionärerna tillsammans med sina instruktörer. I det främre ledet ses från vänster Lasse Larsén, Mats Reijer, Bengt Sundin, Margareta Udd och Stefan Lindgren. Bakom dem står från vänster Marianne Andersson, Monica Proos, Ulla Söderstedt, Ann-Britt Lindgren, Inge Proos, Tommy Thulin, Göte Östgård Solveig Johansson, Kicki Reijer, Kurt Johansson och Kjell Udd.
  • Humör. Göte Östgård har ställt från sig sin käpp för att träna sig i form. – Det här är alla tiders, tycker han. Foto: Kent Olsson

Annons

Mockfjärds Atletklubbs satsning på friskvård för pensionärer har blivit ett lyft för såväl pensionärerna som klubben.

- Den första träffen samlade ett 20-tal personer, berättar atletklubbens Mats Reijer, som tycker att det är roligt att klubbens lokaler och utrustning nyttjas även dagtid och av såväl unga som gamla.

Pensionärsgruppens övningar leds av Mats, som är riksinstruktör, och av Stefan Lindgren, som är ordförande i klubben.

- Det är en häftig grupp, tycker ledarna, som betonar att fler pensionärer är välkomna till tisdagsförmiddagarnas träningar.

Deltagarna är förtjusta över möjligheten att träffas och träna med klubbens redskap och maskiner.

- Det här är jätteroligt. Vi har väntat på att få den här möjligheten, berättar Monica Proos.

- Men i morgon har vi träningsverk, tillägger Ulla Söderstedt.

- Till nästa tisdag har den gått över och då är ni tillbaka, säger Mats Reijer med ett skratt.

- Under ett långt liv med hårt och/eller ensidigt arbete får många problem med exempelvis armar, rygg och ben. Här kan de stärka utsatta muskelgrupper och därmed få lättare att klara vardagstillvaron, menar Mats, vars mor - 80-åriga Kicki Reijer - är träningsgruppens äldsta medlem, åtminsone hittills.

Näst äldst är Göte Östgård, som fyller 80 om en månad och som sina strokeproblem till trots är en friskus av den gamla stammen.

Han har jobbat som skogsarbetare, svetsare och smed. Och ett tungt förvärvsliv har satt sina spår. Men Göte har fortsatt att träna och bland annat lett pensionärsgymnastik.

- Jag har brosk i axlarna och har haft stroke tre gånger. Därför behöver jag hålla i gång. När jag fick höra talas om den här möjligheten högg jag direkt. Det är alla tiders att få träna tillsammans och umgås med andra pensionärer, tycker han.

Fortfarande känner han sig "lite vinglig".

Men humöret och inställningen är av elitklass.

Hans mål är att lämna sin käpp och gå.

Mer läsning

Annons