Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De lär sig simma i Hemtjärn

/
  • Mutbar. Hillevi Carlsson hoppar i det kalla vattnet efter löfte om en tablettask efter simskolan. Simlärare Erik Zidén hjälper henne fram i vattnet.  Foto: Erika Hällberg

Annons

26 barn är i år med på simskolan i Hemtjärn i Bäsna, som anordnas av föräldraföreningen i byn.

- Jag har hört att det är förvånansvärt få som kan simma i landet. Vi gör det här för att barnen ska lära sig det, säger Fredrik Tinnerholm, ordförande i Bäsna föräldraförening.

Barnen är indelade i två grupper, en för nybörjare och en fortsättningsgrupp. Under två veckor lär man sig med hjälp av ramsor både ben- och armtag.

- Sen leker vi lekar i vattnet också, men det är mest för att hålla värmen, säger Erik Zidén, simlärare.

Det är inte så vanligt att simskolor hålls i sjöar, berättar han.

- Men det är bra att barnen vänjer sig vid det kallare vattnet om olyckan skulle vara framme någon gång, säher Erik Zidén.

Magnus Carlsson är på simskolan med sin 6- åriga son och 5-åriga dotter. Det var dags för dem att lära sig simma, tyckte han.

- Vi tycker mycket om att vara på sjön och fiska. Då är det bra att barnen kan simma så man slipper vakta dem hela tiden, säger Magnus Carlsson.

Men det är inte riktigt populärt att hoppa i vattnet för dottern Hillevi. Hon tycker det är alldeles för kallt. Men när hon väl kommit i vattnet simmar hon på riktigt duktigt.

- Man får muta dem med en extra tablettask efter simskolan, då hoppar de i, skrattar Magnus Carlsson.

Mer läsning

Annons