Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De "bygger" en sjö

/
  • Sjöbyggare. Helena Malmsten och Ove Boman räknar med att sjön kommer att vara klar till den kommande golfsäsongen. De massor som grävs upp kommer att användas som fyllnadsmassor i andra delar av banan.
  • Svårare. – Många golfare kommer att tycka att förändringen gör banan vackrare, intressantare och svårare, säger Helena Malmsten.

Annons

Efter en hel del pappersexcersis har golfklubben fått nödvändiga tillstånd och inlett "sjöbygget" intill älven.

Totalt satsar klubben 400 000 kronor på att omvandla en igenväxt och sörjig sankmark till en ungefär två meter djup sjö med en fågelö. Vattnet kommer dels från Västerdalälven, dels från en bäck som rinner ut i älven.

- Conny Trogen från Dalarnas Ornitolgiska förening och miljökontorets Ove Persson har hjälpt oss med att utforma sjön på ett sätt så att den kan komma fågellivet till nytta, berättar Ove Boman.

Projektet förskönar hela banan, men kommer också att förlänga och förändra karaktären och svårighetsgraden på hålen 7, 8 och 16.

- För de som tidigare tyckt att banan varit lätt blir den nu svårare och för dem som tyckt att den varit svår blir den nu förskräcklig, säger klubbordföranden med ett skratt.

- Vi höjer banans attraktionskraft för medlemmarna och de för ekonomin och trivseln så viktiga greenfe-gästerna, tillägger klubbchefen.

Hål nummer åtta är känt som banans hole-in-one-hål, men kommer nu alltså att bli svårare.

- Sjön anläggs nu, men banan blir kvar i oförändrat skick under den kommande säsongen. Kvalitets- och längdförbättringarna genomförs till sommaren 2008, förklarar Helena Malmsten och berättar att projektet finansieras via medlemsinsatser och banklån.

Gagnefs Golfklubb har ungefär 900 medlemmar. Under det gångna året, då det spelades golf på banan till och med under julafton och nyårsafton, hade klubben 4 700 greenfee-gäster.

Det innebär att det spelades uppskattningvis 20 000 rundor på banan mellan riksväg 71 och älven i Rista.

Mer läsning

Annons