Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C-kritik: "KOSA far omkring som ett populistiskt missnöjesparti"

– Halvvägs in i mandatperioden borde KOSA ha lärt sig att som del i en politisk majoritet fungerar det inte att fara omkring som ett populistiskt missnöjesparti.
Den salvan avlossar oppositionsrådet Fredrik Jarl (C), samtidigt som han klargör att C inte har för avsikt att medverka till att stänga äldreboendet i Björbo.

Annons

Fredrik Jarl (C), oppositionsråd i Gagnef, är mycket kritisk till KOSA:s agerande.

Fredrik Jarl skriver i ett uttalande att han förstår att den kommunala boendeplanen, där det står att Björbo servicehus ska omvandlas till ett trygghetsboende, vållar oro. Tjänstemannaförslaget är nu ute på remiss.

– Vi inom C har inte för avsikt att stänga äldreboendet. Vår inställning är att det ska fortsätta att användas som ett vård- och omsorgsboende samtidigt som vi samlar demensvården på en plats, förklarar han.

– Så om inte den politiska majoriteten har kommit överens om att stänga äldreboendet i Björbo förstår jag inte varför KOSA är ute och för ett sådant liv kring det här, fortsätter han.

Oppositionsrådet ställer sig frågande till varför "KOSA far runt som ett populistiskt missnöjesparti".

– Fast det är ju inte min huvudvärk, fastslår han.

Däremot vill han betona att Gagnef behöver ett samlat demensboende "eftersom det ger en bättre vård samtidigt som det sparar pengar".

Gagnefs äldreomsorgskostnader är mycket högre än i andra jämförbara kommuner.

– De är på årsbasis cirka 30 miljoner kronor högre än vad de borde kunna vara – utan att det ger en bättre omsorg. Inom bara några år – när demografin förändras – blir situationen ohanterbar och vi måste därför komma till rätta med kostnaderna, säger Fredrik Jarl.

Han anser att det bästa hade varit att Gagnefsgården ersatts med ett nytt demensboende:

– Men den möjligheten har majoriteten som en eftergift till KOSA helt grusat genom att för 24 miljoner bygga om Gagnefsgården till ett tillfälligt demensboende. Det var ett dåligt beslut när det togs och nu visar det sig också – precis som vi förutspådde – att personalkostnaderna blir högre än beräknat då lokalerna inte är ändamålsenliga.

Fredrik Jarl skriver vidare att "KOSA måste lära sig att se till de totala driftkostnaderna".

– Men de förefaller totalt oförmögna att förstå det. Det går igen i beslut efter beslut, heter det i uttalandet.

När det gäller den omdiskuterade placeringen av ett nytt demensboende påpekar han att C föreslagit en utredning av förutsättningarna för att förlägga demensboendet till Älvudden och istället bygga en ny vårdcentral i anslutning till Lindberghallen.

– Det skulle underlätta kommunikationerna, minska trafiken på Älvuddsvägen och påskynda ett demensboendebygge. Men majoriteten röstade ner förslaget så när KOSA orerar om att utredningen om demensboendets lokalisering inte varit tillräckligt bred är det bara tomt prat. De ville inte utreda vårt alternativ, säger oppositionsrådet.

Mer läsning

Annons