Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byflytt och jazz under en baklängesvandring i tiden

En flytt av en hel by och ett jazzintresse som växte sig alltför stort. De var två av ämnena när ungefär 25 medlemmar i PRO Gagnef samlades i Nordbäck för en "baklängesvandring" i tiden.

Annons

Börje Lindsten guidade under en del av vandringen

Deltagarna i vårens sista by- och fäbodvandring samlades vid Jönis hörn, där Gunnar Hessling berättade om byn idag för att sedan ta med åhörarna på en vandring, bildligt uttryckt, tillbaka i tiden.

I likhet med Nordåker och Gagnefsbyn låg Nordbäck förr nere vid älven, men flyttades på 1600-talet upp mot skogen för att få närmare till skogsbete, kortare fägator och för att kunna bruka "bymarken" som åkermark.

Börje Lindsten berättade om Berggårdsvägen, som förr var förbindelseleda mellan Västerdalarna och Siljansbygden, men också bufförsväg.

Vandrarna fick höra berättelser om den gamla klappbryggan i branddammen i bäcken, om när byn fick elektricitet 1918, om att byn hade egen butik i början av 1900-talet om om profiler som postiljonen Albin Sporre, spelmannen Holger Enblom och "Bulltofta" Östlund.

Därefter tog Hans Fridlund över guidningen och berättade om "Jazz i Nordbäck", ett arrangemang som under tiotalet år genomfördes på hans familjs gård – och som växte sig så alltför stort.

– Vi hade omkring 400 besökare och fick avsluta satsningen, berättade han.

Börje Lindsten spelade fiol.

– Under vandringen fick vi också information om ett danspalats nedanför byn och vi avslutade med fika i Jönisgårdens lada, idag ägd av Hans Jensfelt med familj. Där underhöll Börje Lindsten med fiolmusik, berättar Olle Belin, ansvarig för vandringsserien, som återupptas i höst.

Mer läsning

Annons