Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra turismsommar i Gagnefs kommun

/
  • - Jag tror att jag slog publikrekord på måndagen, sa Ronny Lindeberg efter Auktionsveckan.  Foto: Kent Olsson Foto: Kent Olsson
  • Longboardtävlingen Gagnef Downhill lockade mycket folk, bland annat många besökare till Skankaloss.  Foto: Linnea Kallberg Foto: Linnea Kallberg
  • Skankaloss är ett av de större evenemangen i Gagnef under sommaren.  Foto: Daniel Eriksson Foto: Daniel Eriksson

Annons

Sommaren börjar bli ett minne blott och hösten närmar sig med stormsteg. Om den inte redan har anlänt, vill säga. På Gagnefs Turistbyrå summeras en lyckad turismsommar.

- Vi har haft fler besökare än i fjol här på turistbyrån. Enligt statistiken är det 600 personer fler under juni, juli och augusti jämfört med samma period i fjol. Visserligen är det här räknesystemet lite missvisande eftersom det inte enbart är turister som räknas, men det ger ändå en fingervisning av hur det har sett ut i sommar, säger Anette Kotilainen.

Trots sin relativt lilla storlek erbjuder Gagnefs kommun åtskilliga evenemang som äger rum under sommaren och som lockar besökare från när och fjärran. Auktionsveckan, Skankaloss, DaFlo Bravefest, Hagenfesten, Komidsommarfesten, för att bara nämna några.

- Turisterna som besöker Gagnef kommer oftast för att besöka något evenemang i kommunen. Jag har pratat med flera turismföretagare, främst sådana som hyr ut bostäder, och de är väldigt nöjda med sommaren. Det har inte funnits kapacitet för att ta emot fler besökare än de som har kommit, säger Anette Kotilainen, som dock tycker att det är en liten nackdel är att arrangemangen sker så tätt inpå varandra.

- Det skulle behöva hända lite mer i maj och i september. Som det är nu så är säsongen över alldeles för fort, säger hon.

Har ni märkt av några förändringar inom hur folk turistar?

- Det är mest små allmänna förändringar. Man åker inte lika långt och stannar inte lika länge. Vi upplever det som att folk oftare hyr en stuga över en helg eller tar en långhelg och sedan åker hem igen. Det är inte så vanligt längre att man hyr en stuga i ett par veckor, säger Anette Kotilainen.

Vad gäller de utländska turisterna så är de flesta, precis som tidigare år, från Tyskland och Holland.

- De stannar ofta till här på väg någon annanstans, exempelvis till Nordkap. Det är lite svårt att få dem att stanna längre och turista i här i Gagnefs kommun. En fördel som vi har är vårt läge. Turisterna kan hyra en stuga här och ta del av miljön, men har bara 20 minuter till Aqua Nova i Borlänge och Sommarland i Leksand, säger Anette Kotilainen.

Mer läsning

Annons