Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birger fick rätt - efter 35 år

/
  • Nöjd. Birger Andersson framför den stora sporthall som han kämpade för redan i slutet av 1960-talet.
  • Dokument. De handlingar, protokoll och offerter, som Birger Andersson sparat ger en intressant inblick i det gymnastikhallsbråk som för 35 år sedan splittrade kommunen.

Annons

Nästa helg invigs Sporthallen i Mockfjärd, ett framtidsbygge för 18,5 miljoner kronor.

Men hallen - eller åtminstone en liknande - kunde ha stått klar redan i början av 1970-talet.

- Faktum är att vi fick in anbud så att vi hade kunnat bygga en fullstor hall till ett lägre pris än den som byggdes och nu ersatts med en fullstor hall, berättar fastighetsmäklaren och företagaren Birger Andersson.

I slutet av 1960-talet engagerade han sig - ideellt och för kommunens och invånarnas bästa - i hallfrågan.

- Jag låg nyopererad på Falu lasarett när jag fick veta att dåvarande Gagnefs kommun skulle bygga två identiska och för flera idrotter alldeles för små gymnastikhallar i Mockfjärd och Djurås. Eftersom jag var övertygad om att det var ett misstag ställde jag mig i spetsen för arbetet med att försöka få till stånd en större hall i Mockfjärd, berättar han.

Tidningsurklipp, protokoll och inte minst de inblandades minnesbilder vittnar om att kampen som följde var hård, för att inte säga oförsonlig.

- I stort sett alla lokala föreningar och inte minst centrala idrottsförbund och Riksidrottsförbundet ställde sig på vår sida och representanter för Floda kommun, som stod i begrepp att gå samman med Gagnefs kommun, förordade en större hall och uttalade ett intresse och en vilja att stå för merkostnaden. Men vi möttes av smutskastning, fula påhopp och ren skräckpropaganda. En del meningsmotståndare hävdade att bygget av en större hall i Mockfjärd skulle leda till att det inte byggdes någon hall i Djurås, minns Birger Andersson, som fortfarande känner viss besvikelse över nivån på 1960-talets debatt:

- Vid ett tillfälle spottade en meningsmotståndare på mig!

Han betonar att hans alternativ hade blivit billigare och att det aldrig var frågan om att bygga en större Mockfjärdshall på bekostnad av ett hallbygge i Djurås.-

- Men debatten var så het, infekterad och prestigeladdad att sakargumenten klingade ohörda. Det beslut som senare togs hade inget med sunt förnuft att göra. När Gagnefs fritidsnämnd den 6 maj 1969 yttrade sig över den skrivelse som representanter för en rad idrottsföreningar ställt sig bakom och som förordade en större hall, valde nämnden att betona risken för att Djuråsbygget riskerade att spolieras och att beskriva föreningsrepresentanterna som "valda så att de skulle garantera ett positivt uttalande för en utökning av hallen". Då bestämde jag mig för att aldrig någonsin engagera mig i politik, berättar Birger.

Nu vill han ge en eloge till dagens politiker, som tog tag i frågan och beslutade om den nya och stora hallen.

- Det är min uppfattning att dagens kommunpolitiker är mer realpolitiker än partitaktiker och att tagen är hårda, men ärliga. Jag är fortfarande angelägen om att min hembygd lever och utvecklas och med den nya Sporthallen skapas en ny framtidstro och nya utvecklingsmöjligheter.

Vid 79 års ålder har Birger Andersson sett en av sina stora drömmar förverkligas.

Vid 79 års ålder stryker han ett streck över allt som varit för att istället se framåt.

Vid 79 års ålder gläds han åt den framtidstro och de utvecklingsmöjligheter som den nya Sporthallen skapar.

Birger Anderssons handlingar från sporthallsstriden i slutet av 1960-talet visar att det fanns offerter på en större hall i två olika utföranden.

En något enklare hall skulle ha kostat 275 000 kronor och en exklusivare 300 000 kronor.

Till det kom en varuskatt på 6,38 procent.

Mer läsning

Annons