Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biograf stänger efter höjningen av biografmomsen: "Det funkar inte"

Björn Biografer, som bland annat driver biografen i Djurås, Gagnefs kommun, meddelar att biografen kommer att stängas i mars.
Orsaken är, enligt Björn Biografer, den höjda biografmomsen.

Annons

Biografen i Lindberghallen i Djurås, Gagnefs kommun, stängs den 18 mars. Anledningen är, enligt Björn Wallgren, som driver biografen, den höjda biografmomsen.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Här är PRO-matkassen billigast och dyrast – se hela listan på butiker i Dalarna

Fast i bilkö på vintern – här är vad du måste tänka på och de saker du bör ha i bilen

Snöskottning på tak: Här är dundertabben som kan göra ett stort hål i din plånbok

SÅ KÖPER DU PLUS

Under fjolåret höjdes biografmomsen från 6 till 25 procent. Redan i september 2015 varnade Björn Wallgren, som driver flera biografer i Dalarna genom företaget Björn Biografer, för att detta skulle försvåra för de mindre biograferna i landet.

– Vi kommer att ha svårt att klara höjda biljettpriser, sade han då.

På måndagseftermiddagen skickade Björn Wallgren ut ett pressmeddelande om att han måste stänga biografen i Lindbergahallen i Djurås. Anledningen till detta är, enligt honom själv, den höjda biografmomsen.

"Jag har blivit tvungen att stänga vår Biograf i Gagnef pga biografmomsen. Den höjningen var the tipping point för att ge upp efter 2017. Vi hade precis att det gick noll men inte 20% mer skatt, det funkar inte. Så Alice Bah Kuhnke (kultur- och demokratiminister, red:s anm) är nog nöjd nu", skriver Björn Wallgren i pressmeddelandet.

Biografen i Djurås stänger den 18 mars.

Den stängdes även för ett par år sedan, då utrustningen blivit för omodern, men öppnades på nytt sommaren 2015 med ny digital teknik.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons