Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergman får egen brygga

/
  • Ingmar Bergmans brygga. Jan Karlsson håller med hjälp av lokala byggare på att färdigställa Ingmar Bergmans brygga, som byggts med hjälp av Farled Dalarna och ett EU-projekt. Foto: Maja Berg

Annons

På en vackert belägen plats vid Dalälvens strand, i byn Gimsbärke, ligger bryggan som uppkallats efter Ingmar Bergman, som tillbringade ett flertal somrar på 1920-talet i byn. Här har han fiskat, badat och lekt som liten, och från bryggan ser man upp till huset på höjden som hans morfar lät bygga.

Bengt Löfgren som brukar guida turister på älven fick idén till att bygga en brygga i Ingmar Bergmans vid en av alla sina båtturer.

- Väldigt ofta känner turisterna till att Ingmar Bergman brukade vara här som barn, och de vill veta vilket hus han bodde i och så vidare. Därför tyckte jag att det skulle vara roligt att uppmärksamma detta genom en brygga, berättar han.

Bengt Löfgren kontaktade Dalarnas förra landshövding, Ingrid Dahlberg, som kände Ingmar Bergman väl efter att ha varit chef på Dramaten i 20 år, och bad henne fråga regissören vad han skulle tycka om att han få en brygga uppkallad efter sig.

- Ingmar Bergman blev jätteglad, han kände sig hedrad att det här blev ihågkommet. Han ville gärna att vi skulle lägga bryggan på den plats där de hade tvättbryggan på den tiden, där höll han på att drunkna en gång, men räddades av en piga som arbetade för familjen. Vi vet inte exakt var den bryggan låg, utan har varit tvungna att placera den där det rent praktiskt är genomförbart, säger Bengt.

Bryggan har byggts som ett projekt inom Farled Dalarna och EU, som bekostat mestadels av materialet. Resten har projektledaren och byggaren, Jan Karlsson, ordnat med på ideell basis, något som medför att det är svårt att säga exakt när byggan kan vara färdigställd.

- Vi hoppas att få den klar i slutet av sommaren. Det som är kvar att göra är vägen ned till vattnet som måste handikappanpassas, berättar Jan.

Tanken var att Ingmar Bergman själv skulle ha invigt "sin" brygga - något som nu tyvärr inte är möjligt.

- Det känns tråkigt att vi inte hann visa honom bryggan, och hoppas på att kanske hans son, Daniel Bergman, kan inviga den i sin fars ställe.

Mer läsning

Annons