Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bad Cash Quartet-Jonas om Amanda Bergman: "Världens vackraste röst"

Artisten Jonas Lundqvist är tillbaka med albumet "Affärer" - en samling små berättelser om konstig kärlek. Gagnefs Amanda Bergman gästar på en av låtarna som han skrivit till sin dotter.
- Det är en så "cheesy" grej att som rock’n’roll-man skriva, säger Jonas.

Annons
Jonas Lundqvist och Amanda Bergman på Lundqvists nya album

På fredag släpps "Affärer" - Jonas Lundqvists tredje album under eget namn. Han är nervös men någon prestationsångest över att följa upp succén med förra skivan "Vissa nätter" lider han inte av.

- När jag gjorde "Affärer" var allting glasklart, från musik till bild och video. Jag var övertygad om att följa den känslan och inte ifrågasätta den, säger Jonas Lundqvist och fortsätter:

- Men man är som inne i ett rum - sedan kliver man ur det rummet och tänker "herregud, vad har jag gjort". Nu får alla höra det jag gjorde därinne.

"Affärer" växte fram under förra vårvintern och första singeln "Leva farligt" släpptes i början av februari. Musiken skrev Jonas Lundqvist främst hemma, förutom ett besök i Rom för att få ordning på låttexterna.

- Jag var värsta klichékulturmannen, och var tvungen att åka till Rom för att reda ut högar av text. Jag var mest på hotellrummet, men Rom är ju kärlekens stad och kärlekens alla sidor är närvarande på hela skivan.

Albumets tema är just kärlek i olika former, från relationer mellan människor till relationen mellan konst och människa.

- Förut har jag alltid i teorin vetat att kärlek är det största, men tyckt att det är fånigt att gå in i det. Nu kändes det meningslöst att skriva om något annat.

Artisten Jonas Lundqvist är tillbaka med albumet

Det svåraste med nya plattan var att släppa taget - och våga lita på materialet efteråt. Därför fick han inte lyssna på inspelningarna sedan producenterna Måns Lundberg och Petter Granberg tagit över.

- Nu känns det så jävla bra. Jag så stolt och glad för den här skivan, säger Jonas Lundqvist.

- Musiken bara flödade på, vi blev jättenära vänner. Jag blir själv väldigt provocerad över hur det här låter - för jag hade hört talas om att det här händer folk, men jag trodde aldrig att det skulle hända mig.

Amanda Bergman gästar plattan på duetten "Lilla person", som Jonas Lundqvist skrev till sin dotter. Ännu ett tabu han inte kunde låta bli att bryta.

- Det är en så "cheesy" grej att som rock’n’roll-man skriva en låt till sin dotter _ så det var jag ju tvungen att göra! Och Amanda har världens vackraste röst som gör att låten flyger.

I mars spelar Jonas Lundqvist live med det nya materialet i Oslo, Stockholm, Göteborg och Lund.

Var trivs du bäst, i studion eller på scen?

- Båda måste finnas. Live med möjligheten till misstag gör att man blir mer närvarande och man har ett ansvar. Folk köper biljett, sätter på sig jackan och ringer en kompis för att spendera kvällen med en. De har en massa grejer på gång i sina liv och vill bara ha en trevlig stund, och det vill jag leverera _ en trevlig stund i mitt sällskap.

Moa Lindstedt/TT

Fakta: Jonas Lundqvist

Född 1980 i Göteborg.

Började musikkarriären redan som 11-åring i bandet "Bad Cash Quartet" där han var låtskrivare och trummis. Bandet släppte tre album; "Bad cash quartet" 1998, "Outcast" 2001 och "Midnight prayer" 2003 - och splittrades 2004.

Jonas Lundqvist första soloskiva på engelska under artistnamnet Jonas Game kom 2007 med titeln "ADHD".

Sitt första album under eget namn släpptes 2012 med titeln "Så e de me de".

Senaste plattan "Vissa nätter" från 2016 blev genomslaget för Jonas Lundqvist som soloartist.

Utöver musiken driver Jonas Lundqvist tennisklubben TK Örnen, som enligt honom själv är "en av de sista utposterna för folk som gillar att röka och idrotta".

Turnéplan: 3/3 Oslo, 16/3 Stockholm, 23/3 Göteborg, 24/3 Lund.

Mer läsning

Annons