Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återinvigning efter renovering: "Den är i absolut toppklass"

Gagnefs kyrkas nyrenoverade konsertflygel återinvigs när pianisterna Ann-Sofie Klingberg och Mats Widlund på söndag kväll framför Igor Stravinskijs "Våroffer".
Totalkostnaden för renoveringen uppgår till ungefär 50 000 kronor, vilket ska ses mot bakgrund av att en ny liknande konsertflygel kostar kring 800 000 kronor.

Annons

Församlingen fick flygeln, en Malmsjöflygel, för ungefär 15 år sedan av Ada Anderssons minnesfond.

Det är en fullstor konsertflygel och Anders Inge, kyrkomusiker i Gagnef, gör bedömningen att den efter renoveringen är i "närmast nyskick".

– I kyrkans akustik låter den som som ett soloinstrument i absolut toppklass, säger han och slår fast att Ante Ribicic, Gustafs, är en fantastisk pianotekniker.

Ante Ribicic under renoveringsarbetet. Foto: Privat

Ante Ribicic, som svarat för renoveringen, har tidigare renoverat även församlingens Steinwayflygel, tillverkad 1881 i New York. Den står i församlingshemmet.

Renoveringen av Malmsjöflygeln har kostat omkring 50 000 kronor, vilket delvis finansierats med fondmedel.

Invigningskonserten, som ges på söndag, den 18 mars, klockan 18, omfattar utöver "Våroffer" även Debussys "Petit Suite" för fyrhändigt piano samt kammarmusik för violin och piano – av Stravinskij och Claude Debussy – då Ann-Sofie Klingberg och Mats Widlund spelar tillsammans med Anders Inge.

Ann-Sofi Klingberg. Foto: Privat

Ann-Sofi Klingberg debuterade med Ravels pianokonsert i G-dur tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester under Neeme Järvis ledning. Som solist med orkester har hon också framträtt med Göteborgs Symfoniker, Malmö Symfoniorkester, Helsingborgs Symfoniorkester och Svenska Kammarorkestern. Hon har konserterat som kammarmusiker i hela Skandinavien och i flera andra europeiska länder samt i USA.

Mats Widlund. Foto: Privat

Mats Widlund har framträtt  i Europa, USA, Canada, Ryssland, och Japan. Bland hans grammofoninspelningar finns inspelningen av Stenhammars första pianokonsert med Kungliga Filharmoniska Orkestern och dirigenten Rozjdestvenskij samt Rosenbergs båda pianokonserter tillsammans med Radiosymfonikerna och Petter Sundkvist. Widlund är professor vid Edsbergs slott och är en ofta anlitad gästprofessor och juryledamot.

Mer läsning

Annons