Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Allt" på samma gång: Motion, kunskap och underhållning

De lär känna sin hembygd.
Samtidigt får de motion, gemenskap och till och med underhållning.
– Våra guider ger oss kunskap, förmedlar stolthet över den egna byn och bjuder även på berättarglädje, säger Olle Belin, ansvarig för PRO Gagnefs byvandringar.

Annons

Herman Lindberg, till höger, berättar om byn för deltagare i vandringen.

Varje vår och höst ordnar PRO Gagnef vandringar i några av bygdens byar och fäbodar.

– Vandringarna är populära och kan ibland – beroende på bland annat vädret – locka väldigt många deltagare. Många vet också mer om fjärran resmål än om vissa grannbyar, berättar Olle Belin.

Häromdagen ordnade han en vandring i Gagnefsbyn, en vandring som samlade över 30 deltagare och leddes av ingen mindre än Herman Lindberg.

Herman Lindberg är en av idelisterna bakom boken om Gagnefsbyn.

Han tillhör ledarna för arbetet med bydokumentationen i bland annat Gagnefsbyn, ett arbete som resulterat i en bok med 250 sidor och totalt 435 bilder.

– Herman är ett levande uppslagsverk när det handlar om Gagnefsbyn, berömmer Olle Belin.

Vandringen och Hermans berättelse om byn i då- och nutid inleddes vid och med bystugan, som fungerade som byskola 1865-1941 och byggdes ut 1988.

– Långt tillbaka låg byn vid älven i nuvarande Älvnäsområdet. Möjliga orsaker till flytten är att djuren skulle ha närmare till skogsbete, att man skulle slippa långa fägator från älven till skogen och att det när järnplogen kom på 1700-talet blev lättare att bearbeta och bruka de tyngre lerjordarna längre upp från älven. Karisgården var den första som flyttades "upp". 1986 brann den ned, men byggdes upp igen, berättade han.

Deltagarna fick också veta att parhärbret vid minnesstugan kommer från Gagnefsbyn och är från 1543, att Kvistgården i mitten av 1900-talet var "taxistation" och att Grabb Birger var den siste mjölkbonden i byn.

– När hans far Grabb-August år 1950 fyllde 50 år samlades spelmän vid Kvistgården för att under ledning av Holger Enblom uppvakta August. Där bildades Gagnefs spelmanslag.

Herman berättade initierat om gårdarna och invånarna, om händelse i byn och om mycket annat.

Vandringen avslutades med fika och gemenskap i bystugan, där Herman tackades med en rungande applåd för en initierad och medryckande guidning.

Läs mer om Gagnef.

Mer läsning

Annons