Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åkerströms varslar 19 om uppsägning – "Ett hårt slag mot bygden"

IT-företaget Åkerströms Björbo AB varslar 19 av 49 anställda om uppsägning.
Det står klart efter företagets inledande förhandlingar med facken.
– Oerhört tråkigt och ett hårt slag mot Björbo, säger kommunalrådet Irene Homman (S).

Annons

Åkerströms Björbo AB varslar 19 anställda om uppsägning.

Som DT tidigare berättat är det allt större utmaningar på den globala marknaden som tvingar Åkerströms Björbo AB till varsel och omställningar.

– Konkurrensen på den globala marknaden har ökat kraftigt och vi behöver fokusera på teknikutveckling, kostnadseffektivisering och funktionsförsäljning, förklarar vd:n Tommy Larsson och berättar att ledningen planerar för "ett aktivt kliv framåt i digitaliseringen".

I det korta perspektivet lägger Björboföretaget över standardproduktion till fabriken i Kina.

Tommy Larsson är övertygad om att företaget – trots de nuvaran de problemen – har en ljus framtid.

– Därmed kan vi sänka våra produktionskostnader och även fortsättningsvis vara en konkurrenskraftig aktör på marknaden. På det sättet skapar vi goda förutsättningar för en framtida utveckling – även i Björbo, säger han.

Vd:n betonar att företaget slår vakt om spjutspetskompetensen i Björbo, som varit företagets säte och centralort i 98 år.

Under onsdagseftermiddagen och torsdagsförmiddagen mötte företagsledningen facken och även kommunledningen i ett sedan länge inbokat möte.

Kommunalrådet Irene Homman, kommunchef Tommy Sandberg och näringslivsutvecklare Tomas Kristoffersson informerades om läget och även om företagsledningens planer inför framtiden.

– Ett tungt besked – både för de anställda och bygden – så här en månad framför jul. Det viktiga i det här läget är att företaget blir kvar och att ledningen har en plattform för ett fortsatt arbete som i en framtid kan leda till tillväxt, säger Irene Homman.

– Från kommunens sida ska vi självklart göra vad vi kan för att utifrån gällande regelverk stötta både de enskilda och företaget med kontakter som kan mildra effekterna av kommande neddragningar, understryker Tomas Kristoffersson och tillägger att de Åkerströmsanställda är kända för sin stora kreativitet.

Tommy Larsson berättar att förhandlingarna med facken fortsätter, att dialogen är bra och att målsättningen är att snabba på processen så att de anställda slipper gå i ovisshet om framtiden.

När de första uppsägningarna träder i kraft beror på när förhandlingarna avslutas samt vilka som sägs upp och hur lång uppsägningstid de har – samt den då rådande arbetssituationen.

– Det kan handla om allt från en till några månader, säger vd:n.

Mer läsning

Annons