Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

9-åriga Elisabet har fått börja skolan

För ett par år sedan kom vågen av EU-migranter till Sverige. Till Gagnef kom hela familjen Stanova och blev kvar.
Men det var något som inte stämde. I en bil utanför Lindberghallen satt den då 7-åriga Elisabet ensam dag ut och dag in.
Den pensionerade läraren Anders Ahlzén förbarmade sig över familjen och har kämpat för att Elisabet skulle få en skolplats.

Annons

Vi träffar Anders Ahlzén, Elisabet Stanova och hennes pappa Stavro på Himmilsgården i Djurås en solig måndag i oktober. Elisabet har precis slutat skolan och sprudlar av glädje och energi efter en dag med sina kompisar. Så har det inte alltid varit.

När Anders såg henne sitta ensam i bilen blev han illa berörd.

– Då tyckte jag att man hade passerat en gräns, det finns inte på kartan i Sverige att barn ska behöva sitta ensamma i en bil, det tror jag det är många som hade reagerat på.

– Vi var oförberedda, vi har inte upplevt det under vår livstid och helt plötsligt fanns människor som tiggde överallt. Inom loppet av ett år fanns de utanför varje affär, även mindre orter. Det var många som var undrande över situationen.

Anders bestämde sig för att låta familjen flytta in hos honom och ansträngde sig för att Elisabet skulle lära sig läsa och komma i kontakt med andra barn.

LÄS MER: Birgitta Sacrédeus på EU-besök i det hårt flyktingpressade Grekland

– Det var inte bra förrän Anders kom och sa att vi kan sova där, säger Elisabet.

– Jag lever ensam. Hade det varit tidigare under mitt liv när jag hade en familj att försörja, hade det inte gått. Men nu fanns det möjlighet, jag hade blivit pensionär och styrde min egen tid, säger Anders.

Han såg också till att Elisabet fick komma i kontakt med andra barn genom kyrkans barntimmar en eftermiddag i veckan.

– Elisabet fick därigenom kontakt med andra barn här på Himmilsgården, men det var också den enda kontakt hon hade med andra barn på den tiden.

Lise Indahl fick reda på läget och följde under ett års tid Anders Ahlzéns och familjen Stanovas kamp för att få en skolplats. Det utmynnade i P1-dokumentären Flickan som aldrig gått i skolan, som sändes i slutet av augusti. Då hade man fått rodda om i programmet eftersom Elisabet hade börjat skolan bara någon vecka innan det sändes.

– Under hösten här kom beskedet om skolgång och det kom ganska plötsligt, det var bara någon vecka innan skolstart. Men det har varit väldigt, väldigt bra för Elisabet. Det är mycket som har blivit bra nu för hela familjen, säger Anders Ahlzén.

Elisabet Stanova har fått börja i andra klass.

Tack vare Anders Ahlzéns initiativ har Elisabet fått börja direkt i andra klass.

LÄS MER: De vill jobba frivilligt med nya boendet för EU-migranter

– Det känns jättebra att hon fick börja i tvåan, även om en av fröknarna var förvånad över att det kom en flicka som inte gått på vare sig dagis, i förskoleklass eller årskurs 1, men det fungerar alldeles utmärkt.

– Hon har dessutom fått en plats på fritids så hela dagarna är fyllda med aktiviteter och att hon träffar andra barn och vuxna och så har det inte varit tidigare.

Elisabet Stanova trivs också med sitt nya liv.

– Ibland går vi och lånar böcker på biblioteket och tar med till skolan och läser. Jag tycker om att läsa. Sen ska vi lära oss att simma. Jag tycker om att bada och kan simma lite, men inte så mycket.

– Fröknarna är snälla och jag har samma kompisar på fritids som i skolan. På fritids leker vi, äter mellis och tittar på film, berättar hon.

Också föräldrarna är glada åt att Elisabet börjat skolan.

– Det är perfekt, mycket bra, säger pappa Stavro.

Mamma Maria har åkt hem till Bulgarien där Elisabets vuxna storasyster blivit inlagd på sjukhus. Elisabet har blivit moster, men aldrig träffat sitt syskonbarn.

– Jag har sett bebisen på bild och längtar efter att träffa den, säger hon.

Stavro och Maria har varit i Sverige i fyra år. Nu har de också fått jobb till och från.

– Det har bildats en ekonomisk förening som anställer dem. Affärsidén är att hjälpa till i hemmen. Vi har en åldrande befolkning och det finns mindre resurser i kommunen, då finns det ett behov som kommer att öka, berättar Anders Ahlzén.

Stavro är tacksam över engagemanget för familjen, inte bara från Anders Ahlzén utan hela Gagnef.

– Det är jättebra. Här får vi jobb, vi har jättemånga vänner. Om det inte finns några jobb sitter vi. I Bulgarien finns inga jobb för oss. Dessutom får Elisabet gå i skolan här, berättar Stavro.

Elisabet Stanova, hennes pappa Stavro och Anders Ahlzén är glada hur det utvecklat sig med skolgången för Elisabet.

Familjen Stanova har flyttat ut från Anders Ahlzéns hus. Det har öppnats möjligheter till ett annat boende.

– Men de kommer ofta och hälsar på, säger Anders.

Du, som drivit frågan om Elisabets skolgång så hårt, vad känner du nu när hon äntligen fått börja?

– Jag känner en stor glädje, så klart. Det är jätteviktigt för hela hennes liv att få gå i skolan. Det kommer leda till helt andra möjligheter och en möjlighet att bryta det här mönstret. Skulle den här flickan vara det enda barnet i Gagnef som inte får gå i skolan? Nej, så kan vi inte ha det.

Med facit i hand, skulle du göra om det här?

– Jag visste inte att det skulle ta så lång tid från början, men ja, det skulle jag göra, fast inte på samma sätt. Jag skulle inte vara ensam så som jag var i början. Nu är vi många, en krets kring den här familjen. Gunilla Lindberg i Bäsna har tagit över ansvaret för Elisabets skolgång, det känns jättebra och det är andra som hjälper till också.

Vad har du för tankar kring framtiden?

– Jag hoppas att Elisabets skolgång ska ge henne möjligheter att få ett yrke, och att föräldrarna stöttar det, säger Anders Ahlzén.

LÄS MER En gång var Monika lärare på högskolan i Gävle – nu tigger hon i Valbo köpcentrum

Mer läsning