Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gagnef ledstjärnan inom äldreomsorg

Annons

Allt handlar om pengar. Det är pengar som ligger bakom att det inte finns platser. Trots att antalet äldre-äldre ökar och därmed behoven, så har det snarare dragits ner än tillkommit fler platser i äldreboenden. Jag kan jämföra två kommuner. Den ena är Stockholms kommun, där min mor bor, och den andra är Borlänge. Jag tvingas konstatera att det inte fungerar bra vare sig i Stockholm eller i Borlänge

När man söker särskilt boende i Borlänge, kan man få avslag, trots att behovet är omvittnat stort. Den gamle tvingas då överklaga. Det här är helt fel. Naturligtvis ska ingen med behov av annat boende få avslag. Det får bara inte förekomma. I Stockholm får man inte avslag om biståndsbedömaren känner till att behovet är stort. Vägen dit är dock lång eftersom biståndsbedömaren snarare agerar dörrvakt än försöker se till den äldres bästa. Biståndsbedömaren glömmer bort att rollen är att tillvarata de äldres intressen först och främst.

I Stockholm finns en äldreombudsman och det är väl ingen som tvivlar på att hon har mycket att göra. Vi skulle behöva en sådan tjänst här i kommunen. Det skulle kanske rent av vara möjligt att dela tjänst med någon annan kommun.

Ledande socialdemokrater pratar om, att det krävs god framförhållning, när det gäller planeringen, av morgondagens äldreomsorg. Hyckleriet är fullständigt. Sanningen är den att äldreomsorgen inte erbjuder den trygghet äldre och deras anhöriga behöver.

Min gamla mamma bor i en lägenhet som inte längre ser ut som ett hem. Hennes närminne är borta. När jag kommer hem till henne står det kastruller med svart vidbränd botten på diskbänken. Hemmet är rörigt. Hon klarar inte längre av sin hygien. Hon är ofta ledsen och rädd samt mycket misstänksam.

Efter ett och ett halvt års arbete från min sida för att försöka hjälpa henne har vi nu hamnat i en kö till ett särskilt boende. Mamma sägs vara högprioriterad. Problemet är bara att det är 25 äldre till som är minst lika prioriterade. Jag har försökt få henne till Borlänge men det vill hon inte. I år fyller mamma 92 år och jag hade hoppats att hon skulle få en trygg ålderdom. Jag har varit och är kanske fortfarande hennes trygghet men jag bor 24 mil bort och behoven är oändliga. Min mamma är bara ett exempel. Hon är inte unik på något sätt, det finns många med samma behov av hjälp och stöd.

Jag mår illa av socialdemokrater som pratar om att förbättra och lyssna in människor. S har makten och sitter i regeringsställning och har kunnat göra mycket för att förbättra villkoren för äldre men man har under sista mandatperioden varit stora ivrare av nedläggningar av äldreboenden.

Det finns en kommun här i Dalarna som man borde titta lite närmare på. Det är Gagnef. Gagnef är en borgerligt styrd kommun där politiker visar ett stort engagemang för att införa förbättringar för våra äldre. Behoven för äldre ser olika ut och det behövs alternativ så att alla kan få en trygg ålderdom. Om mitt parti får väljarnas förtroende i valet så kommer jag tillsammans med alliansen att se till att äldrefrågorna blir högprioriterade.

ULLA OLSSON ULLA OLSSON ÄR MODERAT OPPOSITIONSRÅD FRÅN BORLÄNGE.

Mer läsning

Annons