Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gågatan får glastak med Vasaloppets banprofil?

Annons

Hennes idé är ett långsträckt tak i glas som böljar fram i en variation på mellan fem till åtta meter i samma vågformation som Vasaloppets banprofil.

Stommen till uppbyggnaden av det spektakulära taket får troligen ingredienser av en takbyggnad i Barcelona.

- För att hämta inspiration till arbetet har jag gått Vasaloppets sträckning under tre dagar. Dels för att få inblick i bygden och traditionen samt uppleva hur det är komma gående till Mora, berättar Maria och fortsätter:

- Dessutom har jag gjort ett studiebesök i den spanska kuststaden Barcelona för att se en nyskapande takbyggnad.

I mitten av februari nästa år presenterar hon sitt förslag i Mora och sedan ställs en modell av glastaket ut till allmänhetens beskådan och bedömning i Mora kulturhus.

Maria studerar på arkitektlinjen vid Tekniska högskolan, KTH, i Stockholm.

Hon har sitt ursprung i Äppelbo och drev bland annat landets enda sparkfabrik, i Vansbro, under några år innan hon satsade på en arkitektutbildning.

Utbildningen är på drygt fyra år, fördelat på nio terminer. Maria är inne på sin sista termin och i sitt examensarbete har hon valt att ta fram ett förslag i inglasning av Moras gågata. Mora i centrum var initiativtagare till att söka någon som ville göra examensarbete på detta tema.

- Eftersom mina rötter finns i Dalarna, känns det fint att kunna relatera examensuppgiften till en dalaort.

I Stockholm och i andra orter i landet förekommer flera exempel på inglasade gator. I Stockholmsförorten Skärholmen är ett helt kvarter inglasat, som stänger in och privatiserar miljön.

- Alternativet är att enbart sätta upp ett tak, som till exempel genomförs i Vällingby, och bevara det publika rummet på en gågata.

Ett tak förlänger säsongen, ger gågatan en identitet samt håller regn och snö borta. Det är den takvisionen som Maria arbetar med i sitt förslag.

Utmed gågatan i Mora är byggnaderna av mycket skiftande karaktär, från pittoreska trähus till betongarkitektur anpassad till affärkomplex. Takhöjder varierar från 18 meter ned till fem meter.

- Förutom att skapa gågatan till en enhet så gäller det även behålla centrumkärnans attraktionskraft. En extern handel, som växer upp i en orts ytterområden, riskerar att splittra centrumkärnan.

Maria Masgårds förslag är att skapa ett tak med inslag av tradition och anknytning till bygden, som ger gågatan en sammanhållande profil och gör centrumbilden tydlig. Hennes lösning är det böljande taket i Vasaloppets spår.

För att dessutom höja det konstnärliga värdet hämtar hon inspiration från Mercat Santa Caterina, en saluhall i Barcelona, där arkitekterna Enrico Miralles och Bendetta Tagliabue uppfört ett vackert tak i trä.

- Mitt förslag är ett glastak i Mora men med trä i takets bärande delar.

I början av nästa år kommer Marias förslag att presenteras med kulmen under vecka sex och sju, då först en nordisk jury rent studiemässigt tittar på arbetet följt av presentationen av idén i Mora.

- Därefter finns ett underlag att arbeta vidare på för att skapa en attraktiv och lockande gågata.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons