Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gadaffi öppnar för reformer

Annons

Gaddafi kritiserade det världsekonomiska systemet som diktatoriskt och drivet av fruktan, men sade att Libyens enda pragmatiska möjlighet var att acceptera de orättvisa villkoren och öppna sig mot omvärlden. Debatten på fredagen var i sig ett tecken på förändringarna i det oljerika nordafrikanska landet: två västerländska intellektuella mötte den auktoritära och excentriske ledaren för ett kritiskt meningsutbyte.

Efter att ha förbättrat relationerna till Europa och USA, avvecklat sina vapenprogram och betalat skadestånd för ett terrordåd, har Gaddafi lanserat ambitiösa ekonomiska reformer. Det stora ökenlandet har numera den högsta BNP:n i Nordafrika, tack vare sin olja, men merparten av landet befolkning på 5,6 miljoner lever i fattigdom, och sjukhus, vägar och skolor är nedgångna. Man har numer påkallat hjälp från amerikanska konsulter för att locka investeringar och utbilda entreprenörer. Men på den politiska fronten är det stillastående: Gadaffi är fortfarande diktator.

Debatten mellan Muammar Gadaffi, den amerikanske intellektuelle Benjamin Barber och britten Anthony Giddens hölls på 30-årsdagen av Libyens statsideologi, Jamahiriya, som sammanfattades av den libyiske ledaren i hans Gröna bok. Gadaffi försvarade sitt envälde, men höll med om att landet måste öppna sig för omvärlden.

Mötet tog plats i ökenstaden Sebha där Gaddafi lanserade sin ideologi den 2 mars 1977.

I en intervju med BBC efter mötet beklagade Gadaffi sig över att landet inte belönats tillräckligt för att det övergav sitt kärnvapenprogram, vilket kan få som konsekvens att varken Iran eller Nordkorea kommer att följa det libyska exemplet.

Anthony Giddens, för övrigt mest känd som teoretiker för den tredje vägens politik, en slags moderniserad socialdemokrati, sade att Gaddafi är uppriktig om sina reformplaner, och att ledaren fortfarande har en viktig roll att spela.

TT

Mer läsning

Annons