Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gabriel Ehrling: Toppsossen kände till privat rättsskipning men sa inget till polis – därför bör han få sparken

Annons
Bör gå hem. Tidningens vikarierade politiske redaktör Gabriel Ehrling menar att Kenneth Persson (S) gjort sig omöjlig som Brå-ordförande i Borlänge.

En våg av brottslighet sköljer över landet och polis kämpar för att hålla jämna steg med kriminella gäng. Statliga och kommunala myndigheter försöker samordna sina verksamheter för att gemensamt förebygga, förhindra och följa upp.

LÄS OCKSÅ: Kenneth Perssons svar på polisens anklagelser: "Det är skitsnack"

Det är varken första eller sista gången Sverige står inför dessa utmaningar, men de är högst reella här och nu.

Hårdast drabbat av kriminaliteten är befolknings- ­täta Stockholm, Göteborg och Malmö. Samtliga är också S-styrda och givetvis gör S-politikerna vad de kan för att underlätta för polisen. Framför allt ser man till att hålla en enad front utåt.

Visst råder det delade meningar kring hur brottslighet bäst förebyggs. Men kommuner och polis är beroende av varandra och intresset är gemensamt: I såväl miljonprogramområden som glesaste landsbygd ska männi­skor kunna känna sig trygga!

Det är mot denna bakgrund, och det ökande antalet anmälda rån i kommunen, häpnadsväckande att ta del av händelseutvecklingen i Borlänge. I den dalakommun där utmaningarna är som störst tycks samarbetet mellan kommunpolitiker och polis nu ha havererat.

LÄS ÄVEN:

Gabriel Ehrling: Skadegörelse, slagsmål och narkotika – nu måste Borlänges negativa spiral brytas

Kenneth Persson (S) har varit en centralgestalt i Borlängepolitiken i årtionden. I dag har han tre tunga ord­förandeuppdrag: arbetarekommunen (där de vikiga besluten i Borlänge fattas...), socialnämnden och Brotts­förebyggande rådet (Brå). Det sistnämnda syftar till att få kommunens förvaltningar och polisen att dra åt samma håll.

Men Persson tycks nu personligen ha gjort relationerna så dåliga att Brå inte ens sammanträder. När tidningen intervjuar honom ned­låter han sig till öppet ordkrig med polisen. Och när de högst motiverade frågorna om Perssons ansvar och agerande blir tuffa så river han av sig mikrofonen och avslutar intervjun.

Samarbetssvårigheterna märktes redan i oktober då polisen vägrade delta i ett möte med kommunen kring ordningen på fritidsgården på Tjärna ängar, vilken drivs av Unga örnar (en organisation som utåt bara säger sig dela ”arbetarrörelsens värderingar”, men som alltid råkar ledas av en S-riksdagsman).

LÄS ÄVEN:

Gabriel Ehrling: Segregation, trångboddhet och skyhög arbetslöshet – och politikerna bråkar om en sossefritidsgård

Har fått nog. Erik Gatu, kommunpolis i Borlänge, har nu offentligt dömt ut samarbetet med Brå-ordförande Kenneth Persson (S).

Det som fått kommunpolisen att nu säga att ”förtroendet är slut” är att Persson haft kännedom om vad som bäst liknas vid privat rättsskipning efter att en av kommunens bilar vandaliserats på Tjärna ängar.

I ett nu raderat inlägg på Facebook, som tidningen tagit del av, beskriver Persson att de skyldiga spårats upp och att föräldrarna avkrävts ersättning.

Ordföranden i Brottsförebyggande rådet välkomnar alltså privat rättsskipning ”utan inblandning av polis” efter att brott begåtts mot kommunal egendom. Det låter som en dålig film, men det är bara Borlängepolitik.

LÄS MER: Anmälde inte brott – polisens tunga kritik mot toppolitikern: "Förtroendet är slut"

Som om detta inte vore nog har kommunen under tre månader nu låtit bli att besvara frågor från polisen när det gäller det brottsförebyggande arbetet.

Det finns mycket att säga om den här soppan. Men tre saker är i alla fall klara.

Borlänge behöver inte en infekterad konflikt mellan kommun och polis.

Borlänge behöver inte barnsliga politiker med bristande självkontroll som inte svarar på frågor.

Och det sista Borlänge behöver just nu är Kenneth Persson som ordförande i Brå.

LÄS ÄVEN:

Gabriel Ehrling: Dåligt, dyrt och "högskoleutbildning" i brottslighet – därför blir det värre med hårdare straff

Gabriel Ehrling: Invandrare måste komma i arbete

Gabriel Ehrling: Jan Björklunds brustna drömmar i Borlänge

Fler ledare och krönikor av Gabriel Ehrling

Mer läsning

Annons