Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gabriel Ehrling: Skriande bostadsbrist i Borlänge – ändå rullar S bort miljoner som borde gå till nybyggnation

Annons
Gabriel Ehrling är politisk redaktör (vik.)

När Borlänges folkvalda i dag samlas till fullmäktige står räkenskaperna för det gångna året överst på agendan. För kommunkoncernen som helhet slutade det med ett överskott på 184 miljoner kronor. För de kommunala verksamheterna som sådana var det dock röda siffror.

Igen.

Framför allt är det arbetsmarknads- och socialnämnden som sackar efter. Nämnden, som fortsatt leds av den i vinter så hårt kritiserade Kenneth Persson (S), har när året summeras minus 40 miljoner kronor på sista raden.

Men då det samlade driftsunderskottet på 17 miljoner kronor motsvarar mindre än en halv procent av budgeten på 4,4 miljarder kronor så har debatten inför fullmäktige i stället kretsat kring styrningen av de kommunala bolagen. Närmare bestämt om bostadsbolaget Tunabyggen ska skicka 34 miljoner kronor till det stora kommunala ägarbolaget, Nya Borlänge Kommuns Förvaltnings AB. Lejonparten av dessa medel (drygt 29 Mkr) kommer från fjolårets försäljning av bostäder ur allmännyttan.

På kort sikt har ärendet heller ingen direkt betydelse för den enskilde skattebetalaren i Borlänge. Miljonerna är kommunens oavsett om de ligger i bolag A eller B och det är varken konstigt att kommunen tar överskott ur sina bolag eller att medel flyttas inom kommunkoncernen.

Men på längre sikt så har Moderaterna, även om man även denna gång drar på lite stora växlar i den offentliga kritiken, en poäng i att en sådan förflyttning begränsar Tunabyggens möjligheter att uppföra nya bostäder.

Kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S) motiverar pengaflytten med att ägarbolaget på så sätt får en större buffert och att man friare kan förfoga över medlen. Tunabyggens styrelse vill så klart helst ha kvar pengarna själv och satte klackarna i backen utan större effekt än att Moderaterna blev glada över att befinna sig på samma sida som de fackliga representanterna i styrelsen.

Att medlen i slutändan används för nya bostäder är inte uteslutet, men heller inte garanterat. Vilket ju blir lite märkligt när kommunen befinner sig i ett läge där man motiverat utförsäljningarna just med att det ska byggas nytt, och då det dessutom varje vecka kommer nya rapporter om negativa konsekvenser av den alltmer skriande bostadsbristen i Borlänge.

Det är som vanligt alltså: Driftsbudgeten pyser, kommunledningen trollar efter bästa förmåga med de kommunala bolagen och Moderaterna skäller (lite för högt). Kommunledningen med Jan Bohman (S) har lovat runt och vill kunna lappa och laga på de ställen där det blir tunt.

Inget är konstigt. Inget heller särskilt imponerande. Men en sak är i alla fall klar: Det byggs för lite i Dalarna och Borlänge!

LÄS ÄVEN:

Fler ledare och krönikor av Gabriel Ehrling

Mer läsning

Annons