Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gabriel Ehrling: S och SD har gett upp – V i ensam opposition i Mora

Annons
Gabriel Ehrling är politisk redaktör (vik.) på Dalarnas Tidningar.

Det stora ärendet under måndagens fullmäktige var förstås revideringen av kommunplanen och budget för 2018.

Överlag går det bra för Mora. Befolkningen ökar, förskolor och skolor har fler elever än på länge. Men det saknas inte utmaningar: bostadsbristen är skriande samtidigt som befolkningen över 65 år, vilka förr eller senare behöver omsorg, ökar.

När Lennart Sohlberg (S), klev upp i talarstolen hade han inte ens någon egen kommunplan att argumentera för. I stället sa han: "Även om vi inte förmått sätta ihop en egen kommunplan, så är vi inte nöjda med den kommunledningen presenterat". Det lät minst sagt tunt. Och inte blev det bättre av att han sedan krävde en stor "genomlysning" av den kommunala verksamheten, bara för att i något inlägg senare backa kring hur omfattande utredningen egentligen behövde vara.

SD, näst största oppositionspartiet, gick inte ens upp i talarstolen...

Som enda parti med en alternativ kommunplan stod V. Förslaget innehöll förstås hopplöst nostalgisk och förenklad vänsterpolitik, med udden riktad mot privat äldreomsorg. Örnberg gick också långt över gränsen när han menade att kommunen genom att tillåta privat välfärd skapade "andra klassens människor" (med osäkra anställningsvillkor) och att ordningen var "nästan som ett modernt statarsamhälle".

Men det var i alla fall ett seriöst försök, som visar att det finns politiska skiljelinjer. Till sist gick även MP:s gruppledare Fredrik Blom upp och ställde sig bakom V:s kommunplan.

S-ledaren Sohlberg, som menade att hans parti inte haft energi att göra ett eget förslag, medan flera gånger mindre V orkat, fick också motta välförtjänt kritik. Vad man praktiken gjorde var ju att lämna walk-over till Moraalliansen. Till fullmäktiges förtjusning sa Örnberg (V): "Jag blir lite orolig för S här. Vad är ni för ett arbetareparti egentligen? /.../ Jag fick just bekräftat att ni är nyliberaler."

Sohlbergs replik om att det var svårt att "ge profil" åt ideologiska frågor i en kommunplan föll platt.

I kommunvalet 2014 röstade 30 procent på S, drygt fyra procent på MP och ytterligare sju procent på SD. Fyra av tio Moraväljare fick alltså inte ens en budget!

Moraalliansen tycks vara det enda alternativet. Kan man absolut inte tänka sig att rösta på ett borgerligt parti, ja, då gör man nog rätt att i alla fall undvika S.

Mer läsning

Annons