Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gabriel Ehrling: Nåde den som inte står rätt i vänsterledet – kommunalråd som ville diskutera hotas av uteslutning

Artikel 8 av 24
Vänsterpartiets dalakris
Visa alla artiklar

Annons

Det blev en allt annat än stillsam tredje advent för Vänsterpartiet. I skrivande stund tycks det osäkert om det alls finns ett av alla parter erkänt distrikt kvar efter nyår.

Den underliggande konflikten står å ena sidan mellan en pragmatisk och med V-mått mätt hyfsat regeringsduglig förening i Borlänge, och å andra sidan mer renodlat idealistiska krafter där partiarbetet börjar och slutar med aktivism. De senare är i majoritet, i Dalarna och i landet i stort.

LÄS ÄVEN:

Jens Runnberg & Gabriel Ehrling: Kommer den sjuka Dalavänstern att orka hantera gödselaktivismen?

Att Borlängevänstern sitter i kommunledningen och nyligen hanterat den för partiet svåra frågan som försäljning av kommunala hyreshus (för att ha råd med nybyggnation) har underblåst en ständigt pyrande svekdebatt.

Gabriel Ehrling skriver om krisen inom Vänsterpartiet. Montage.

Många tycker helt enkelt att kommunalrådet Leif Lindström (V), partiets över tid mest framgångsrika politiker i Dalarna, inte är någon riktig vänsterpartist.

Skälet som anförs i kravet på att Lindström nu ska uteslutas ur partiet rör dock inte detta, utan det känsliga efterspelet sedan nu avgångna vice distriktsordföranden Frida Holmgren (V) anmält tidigare partiledaren Lars Ohly (V) för sexuellt ofredande.

Det var under ett partiarrangemang i september som Ohly ska ha gått över gränsen. I en på flera sätt märklig debattartikel (SvD 171123) bekräftade Ohly anklagelserna, men nekade till att ha begått något straffrättsligt fel:

"Det är inte upp till mig eller andra män att ifrågasätta någon kvinnas upplevelse oavsett om vi har invändningar mot delar av beskrivningen. Jag kommer därför inte att göra ­annat än att bekräfta att en kvinna har känt sig så besvärad av mitt beteende att hon valt att berätta och polisanmäla."

På väg ut? Daladistriktet kräver att partistyrelsen utreder uteslutning av Leif Lindström (V), kommunalråd i Borlänge.

Holmgren valde då att berätta offentligt om anmälan och partiledningen svarade genom att porta Ohly från interna arrangemang. Polisen lade snabbt ner utredningen, men Holmgren har förklarat att hon ska försöka driva saken vidare.

Lindström, som är öppen med att han är vän med Ohly, kommer in i bilden då han i en inbjudan till ett möte på "Vänsterhörnet", som en av punkterna för diskussion, annonserade: "Avstängningen av Ohly gällande V-arrangemang. Rätt eller fel."

Anmälde tidigare partiledaren. Frida Holmgren från Söderbärke var fram tills nyligen vice ordförande i daladistriktet, ett uppdrag hon lämnade då hon känt sig ifrågasatt internt. Foto: Privat

Borlängevänsterns öppna inställning kring vad som kan diskuteras är omstridd. Bland annat gästades föreningen ifjol av den i partiet ifrågasatta riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V).

Rättsstaten bygger som bekant på antagandet att varje människa är oskyldig tills motsatsen bevisats. Men det faller givetvis inom ramen för föreningsfriheten att varje parti kan bestämma vilka som deltar i verksamheten och inte. Andra kan ha åsikter, men det är medlemmarna som formar verksamheten.

För en utomstående låter det inte så konstigt att vid ett medlemsmöte dryfta en av höstens stora händelser i partiet. För en skandal var det onekligen. Men Lindströms politiska motståndare valde att läsa inbjudningstexten som fan läser bibeln och hävdar att vad Borlängevänstern egentligen hade velat diskutera, om inte parti- och distriktsledning agerat, var huruvida det var rätt eller fel av Holmgren att anmäla Ohly. Det har därtill hävdats att Lindström, och ytterligare en dalapolitiker, uttryckt sig klandervärt i sociala medier.

Gick själv ut offentligt. Tidigare V-ledaren Lars Ohly berättade i en debattartikel i Svenska Dagbladet att han var en av de män som nämndes i #metoo-kampanjen. Foto: TT

Förra veckan meddelade Holmgren att hon lämnar uppdraget som vice ordförande i distriktet, vilket motiverades med att hon känt sig motarbetad, i synnerhet av två män med höga uppdrag. Hon kommenterade i tidningen:

"Jag hoppas nu att mitt avhopp leder till en synliggjord debatt i partiet - som gör att 'mattan dras undan' från de personer som behandlar andra, inte minst kvinnor, i partiet illa."

Distriktet slöt upp bakom bilden att Holmgren förringats. Nyblivne distriktsordföranden, Falupolitikern Patrik Liljeglöd (V), sade till DT:

"Vissa partikamrater har uttryckt sig klumpigt och dåligt. Det är inte okej att ifrågasätta en person som upplevt ett sexuellt ofredande och anmält det. Alla som anmäler måste få stöd."

Kritiserade medlemmar. Distriktsordförande Patrik Liljeglöd valde direkt att sluta upp bakom Frida Holmgren. Foto: Christian Larsen.

Liljeglöd nämnde inga namn, men det var uppenbart att det handlade om Lindström, som kände sig tvungen att tillbakavisa anklagelserna:

"Jag känner henne [Holmgren] inte ens. Jag har träffat henne två gånger, men aldrig talat med henne."

Partiets politiska sekreterare i Landstinget Dalarna, Kajsa Fredholm, menade på Facebook att Lindströms svar bara var "dravel" och en direkt felaktig bild av händelseförloppet.

Ger inte mycket för Lindströms förklaring. Kajsa Fredholm (V) fick med sig många partivänner när hon på Facebook kritiserade Lindströms uttalande i DT. Här finns också gammalt groll. Ifjol beskrev hon det som att Lindström

I lördags kom så ett pressmeddelande från distriktet om att man bett partistyrelsen utreda uteslutning av två medlemmar. Trots att det även denna gång av sammanhanget framgick vilka det rörde sig om så ville distriktsordförande Liljeglöd inte nämna några namn. Han sa till tidningen:

"Det är ett personärende och kutymen nu är att vi inte ger mer information om det. Det är partistyrelsen som får bedöma hur de gör, det ligger på deras bord nu."

Xamuel Gonzalez, partiombudsman i Dalarna, fyllde i:

"Det här handlar om en situation som eskalerat över tid. Distriktet kände därför att man inte kunde hantera frågan genom att enbart föra samtal med de som är berörda."

Partisekreterare Aron Etzler (V) valde även han att backa upp beskrivningen att Lindström kritiserat Holmgren:

"Jag är förvånad och bestört över att en av våra medlemmar, Frida Holmgren, som utsatts för sexuella trakasserier, ifrågasätts och inte får uppbackning av enskilda i medlemmar i Vänsterpartiet".

Visste redan allt? Partisekreterare Aron Etzler, som mottagit daladistriktets krav på uteslutning av Leif Lindström, tycktes döma honom redan i sin första kommentar till tidningen efter att anmälan kommit in. Foto: Jacob Zocherman / SvD

Borlängevänstern kallade till egen pressträff på söndagseftermiddagen där Lindström medgav att den diskuterade inbjudningstexten inte blivit den bästa: "Jag tänkte mig inte för. Men jag hade inga onda avsikter."

Vad vi vet är alltså att Lindström är föremål för ett uteslutningsärende efter att, mot sitt nekande, ha anklagats för att ha ifrågasatt en anmälan mot en tidigare partiledare, som i sin tur nekat skuld och som inte är under utredning av polis.

När Borlängevänsterns ordförande Rikard Rudolfsson kommenterade uteslutningskravet sa han: "Jag blev alldeles matt. Jag känner oro för demokratin i partiet".

Det är svårt att inte hålla med. Samtidigt är det inte överraskande. Det hela följer en vänsterlogik som känns igen från 70-talet:

Om du inte är med direkt – rätar in dig i ledet och stämmer in i kören – så är du emot. Komplicerar du, blir du det godas fiende. Ifrågasätter du, då ska du ut.

LÄS ÄVEN:

Fler ledare och krönikor av Gabriel Ehrling

Alla artiklar i
Vänsterpartiets dalakris
Annons