Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gabriel Ehrling: En tung skalp för SD när tidigare kommunalråd värvas från Centern – lär ta väljare med sig

Annons
Gabriel Ehrling är politisk redaktör (vik.)

Ett halvår innan valet briserade i dag en bomb i Rättvikspolitiken: Tidigare kommunalrådet Inge Östlund lämnar Centerpartiet och kandiderar i stället till fullmäktige som förstanamn för Sverigedemokraterna.

LÄS ÄVEN (+): Centerns mångåriga kommunalråd gör comeback i politiken – för Sverigedemokraterna.

Beskedet har flera bottnar.

Inte minst är det uppenbart att personliga konflikter kring Östlund – som varit kontroversiell i och utanför Centerpartiet – spelat in i beslutet.

Östlunds burdusa agerande mot tjänstemän på samhällsutvecklingsförvaltningen innebar besvärande och ihållande huvudvärk för kommunalråd Annette Riesbeck och maktpartiet C – som faktiskt blev större än Socialdemokraterna i valet 2014.

Östlund tvingades först till "timeout" men fick till sist lämna det tunga uppdraget, vilket i hans värld uppenbarligen berodde av att partiet inte gav honom tillräckligt stöd.

LÄS ÄVEN:

Gabriel Ehrling: Därför avskyr gräsrötterna i Dalarna SD:s intrigerande partiledning

Därtill har det förstås stort symbolvärde för SD att vinna över en politiker som genom sin bakgrund och långa gärning (familjen Östlund har dominerat Rättvikspolitiken i årtionden) och politisk profil (landsbygd, jakt och viltvård med mera) så tydligt symboliserar vad C varit historiskt och vad SD av i dag desperat vill vara.

Med Östlund i laguppställningen har SD också helt plötsligt fått sin första politiker med tung politisk erfarenhet. En person som till skillnad från partiets övriga företrädare i länet har suttit på insidan – i värmen i kommunhuset – och fattat beslut om frågor som rör människors vardag.

Och även om Östlunds stjärna falnat något de senaste åren så är han fortsatt populär i Rättvik och personvaldes 2014 med sju procent av centerrösterna.

Det är förstås illa nog för Centerpartiet att Östlund lär ta med sig en del väljare i partiets traditionella väljarbas – dagens majoritet i fullmäktige hänger på en ett mandat skör tråd! Men om avhoppet även leder till att fler gamla centerrävar tar steget över kan det leda till stora problem för Centerpartiet i Dalarna.

LÄS ÄVEN:

Gabriel Ehrling: Till sist står han i talarstolen: fullblodsrasisten – men han tillhör en utrotningshotad art

Mer läsning

Annons