Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gabriel Ehrling: En ny länsregion behöver fler "lokala" politiker – här är fem att hålla extra koll på

Annons
Gabriel Ehrling är politisk redaktör (vik.) på Dalarnas Tidningar.

När landstingsfullmäktige i dag samlas i Kristinehallen i Falun står flera spännande ärenden på agendan.

Budgetmässigt är förstås den stora grejen att landstingsledningen kan pytsa ut ytterligare slantar i verksamheten efter att Stefan Löfven öppnat plånboken. Men att så skulle bli fallet var egentligen känt sedan länge. Oppositionen räknade med dessa bidrag redan i den budget som presenterades i höstas och har med visst fog anklagat de rödgröna för att taktisera för att ännu en gång kunna komma med glada nyheter.

Samtidigt kan man ha viss förståelse för landstingssossarnas agerande. Det är ju årtionden sedan de hade goda ekonomiska nyheter att komma med!

Flera av frågorna som tidigare dominerat nyhetsrapporteringen bubblar också åter upp till ytan.

Förslaget om ett fristående "visselblåsarsystem" – där landstingsanställda ska kunna slå larm om missförhållanden och garanteras anonymitet – är nu framme vid beslut. Vikten av en sådan lösning framkom inte minst under den så kallade "Semmelgate" – där Moderaterna uppmärksammade systematiska brott mot representationspolicyn.

Även om det inte nödvändigtvis behöver skötas via en extern aktör är landstingsledningen klok som tar fasta på förslaget från Moderaterna och inrättar ett visselblåsarsystem så att fler i framtiden vågar berätta när något inte står rätt till.

Åter på tapeten är även stoppet för stafettsjuksköterskor, vilket gjorde att man under sommaren och hösten fick flytta fram operationer vid kirurgkliniken i Falun. Där håller landstingsledningen tyvärr fast vid den nej-linje som redan orsakat lidande och besvär för patienter som fått vänta längre än lämpligt.

Några ärenden på dagordningen gör också att man ställer sig frågan: "Hur kan så inte redan vara fallet?". Som att blodgivare ska få resa gratis med kollektivtrafiken till själva blodgivandet.

Ändå är det utanför fullmäktigesalen som de just nu mest intressanta landstingsfrågorna hanteras.

Om ett år ska nämligen den nya länsregionen vara på plats.

Med budgetmått kommer hälso- och sjukvården förstås även framgent att vara helt dominerande. Men ett framtida regionfullmäktige måste också – på ett helt annat sätt än hur det fungerar i landstingsfullmäktige i dag – bli en plattform där länets politiker kopplar samman det regionala arbetet med det som sker ute i länets kommuner.

Man kan säga mycket om Region Dalarna och samarbetet mellan kommunerna. Men när det nuvarande regionförbundet slås ihop med landstinget är det viktigt att man inte slarvar bort de lokala perspektiven på utvecklingsfrågorna.

Till sist tycks partierna ha förstått att höstens landstingsval inte är som de tidigare: Att en region är något annat. En genomgång av partiernas listor inför valet (alla partier är dock inte helt klara ännu) visar att flera profilerade (tidigare) kommunpolitiker lär ta plats på länsscenen efter valet.

Alla folkvalda på länsnivå måste alltid se till Dalarnas bästa som helhet. Men för att det ska bli något gjort är det högst välkommet med några kommunal- och oppositionsråd som vet hur en slipsten ska dras.

Fotnot: Följ ledarredaktionens kommentarer från fullmäktige direkt på Twitter.

Ledarredaktionen tipsar: Fem politiker som lär komma in i regionfullmäktige att hålla extra koll på efter valet

Abbe Ronsten (S)

Bakgrund: Tidigare kommunalråd i Säter och nu ordförande i Region Dalarna. Tillträdde nyligen som ordförande i nybildade kollektivtrafiknämnden.

Kom ihåg att: Han i hemkommunen snickrade ihop flera blocköverskridande samarbeten – en färdighet som lär behövas efter valet.

Plats på listan: Topp fem.

Sofia Jarl (C)

Bakgrund: Tidigare kommunalråd i Gagnef och vice ordförande i Region Dalarna.

Kom ihåg att: Hon är ordförande i Centerkvinnor på riksnivå. Bör som sådan kunna ge Socialdemokraterna en match i frågor som rör jämställdhet och jämlikhet i vården.

Plats på listan: 1 (notera även att Moras kommunalråd Anna Hed står tvåa!)

HåGe Persson (M)

Bakgrund: Oppositionsråd i Ludvika.

Kom ihåg att: Ludvika lasarett varit en svår huvudvärk för Socialdemokraternas de senaste mandatperioderna. En moderat från Västerbergslagen kan göra livet surt för vilket S-sjukvårdspolitiker som helst.

Plats på listan: 6

Maj Ardesjö (MP)

Bakgrund: Falupolitiker. Toppar partiets kommunlista inför valet och lär därmed ha säkrat en plats i kommunledningen – oavsett om den blir röd eller blå.

Kom ihåg att: Miljöpartisterna i länets största kommun länge framstått som ett svagt och förvirrat gäng. Kan kursen bli stadigare med Ardesjö vid rodret?

Plats på listan: 4

Jonas Hillerström (KD)

Bakgrund: Borlängepolitiker. Tidigare gruppledare.

Kom ihåg att: Även om partiet är synnerligen väl förankrat i lokalpolitiken genom ledarduon Birgitta Sacrédeus och Torsten Larsson, så behövs nya krafter.

Plats på listan: 3

LÄS ÄVEN:

Fler ledare och krönikor av Gabriel Ehrling

Mer läsning

Annons