Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

G8-rykten oroar i Kosovo

Annons

Ledarna i Kosovo kräver en snabb omröstning i FN om provinsens framtid.

Ryktena om att G8-länderna skulle ha diskuterat att skjuta upp den oroar.

De kosovoalbanska ledarna satte sig på fredagen i krismöten med amerikanska och europeiska diplomater i Kosovo efter uppgifter från det pågående mötet för G8-länderna i Heiligendamm, där Kosovo varit uppe. Av de åtta i G8 sitter fyra som permanenta medlemmar i säkerhetsrådet och företrädaren för en av dem, den franske presidenten Nicolas Sarkozy, sade i torsdags att han föreslagit att omröstningen ska skjutas upp i ett halvår. Syftet skulle vara att ge Ryssland och Serbien mer tid att inse att självständighet för Kosovo är oundvikligt.

Andra anonyma källor sade att det fanns en uppfattning på mötet att omröstningen kan skjutas upp.

Men uppgifterna om samförstånd dementerades på fredagen, bland andra av USA och Sarkozy.

Ryssland motsatte sig Sarkozys förslag, i vilket fanns inbyggt att efter ett halvårs betänketid så är det FN-medlaren Martti Ahtisaaris förslag om övervakad självständighet för Kosovo som ska vara grunden. Kosovo är en provins i Serbien som sedan 1999 förvaltas av FN. FN tog över efter kriget mellan serber och kosovoalbaner där tiotusen kosovoalbaner dödades och där det krävdes att NATO gick in för att få slut på striderna.

Kosovoalbanernas ledare har gjort klart att de tänker förklara provinsen självständig på egen hand om inte FN kan lösa frågan.

Hittills har Serbien sagt att man är helt emot förslaget om självständighet på sikt och Ryssland har slagit fast att landet inte tänker säga ja till något som inte Serbien accepterar. Det innebär ryskt veto i säkerhetsrådet.

TT

Mer läsning

Annons