Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyrverkeriets galenskap

Annons

Så var då äntligen nyårseländet över. Vaknade dock ännu en nyårsdag fylld av avsky för varannan granne efter en helvetisk nyårsnatt. Som om det inte skulle räcka med att det smällde hela nyårsaftonen inklusive större delen av eftermiddagen. Detta har pågått ända sedan jul!

Det finns sedan ett år tillbaka nya och väldigt tydliga regler för hur pyroteknik får hanteras, men dessa är totalt verkningslösa så länge inte handeln tar sitt ansvar och informerar.

Varje år måste tusentals hundar drogas för att klara av nyårsnatten eller, som andra hundägare löser det, man reser helt enkelt till en avlägsen plats. Katter och andra sällskapsdjur far också väldigt illa.

Vilda djur är det nog få som tänker på. Jag har som viltrehabiliterare omhändertagit psykotiska fåglar som skräckruggat, det vill säga tappat alla sina fjädrar, efter fyrverkerier.

Jag tänker också på alla dessa människor som flytt undan krig och förödelse i sina hemländer. Med de trauman de bär med sig så kan inte jul- och nyårshelgen vara annat än en mardröm.

Folk får sina ansikten sönderbrända eller sina händer bortsprängda, hundar dör av skräck eller traumatiseras för resten av sina liv. Det är ett rent vansinne som kostar åtskilliga miljoner varje år. Står dessa enorma pengar i proportion till konsekvenserna?

Jag tycker inte det. Förbjud all användning av fyrverkerier och smällare och låt oss i stället anamma den vackra tradition av rislyktor som dessa vi såg på årsdagen av tsunamin.

CHATARINA KRÅNGH

Mer läsning

Annons