Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra småföretag har fått hjälp med krediten

Annons

Det har tagit tid att få länets egen kreditgarantiförening i full verksamhet. Början gjordes med att ett antal fackförbund med flera startade Dalafonden. Tanken var att stödja det lokala ägandet och utvecklingen av Dalarnas företag.

Samma tanke fanns på flera håll i landet och så småningom samlades man i en rad lokala kreditgarantiföreningar, KGF, som samverkar i den centrala KGF i Sverige. Nya lokala, regionala och speciella branschföreningar kommer till hela tiden.

En kreditgarantiförenings uppgift är att hjälpa företag att komma över pengar genom att ge kreditgarantier.

Verksamheten sker i föreningsform, det vill säga medlemmar går in med ett grundkapital och företag som vill ha hjälp av föreningen måste vara eller bli medlemmar.

KGF-Dalarna har ett hundratal medlemmar. Bland dem finns de fyra sparbankerna i länet (Norrbärke, Södra Dalarnas, Bjursås och Leksands), region MittDalarna och Region Siljan liksom andra kommuner.

Senaste tillskottet på kommunsidan är Malung. Här finns också en rad fackföreningar och andra organisationer, liksom privatpersoner.

De första åren har framför allt gått till att få ihop grundkapitalet och att informera om möjligheterna KGF Dalarna har.

Men under 2006 har alltså själva kreditgarantigivandet satt fart.

Totalt fyra garantier till belopp på mellan 150000 till 600000 har beviljats. En garanti gäller faktiskt ett företag utanför Dalarna: en lanthandel i Västmanland.

-Föreningen i Västmanland är under uppbyggnad och eftersom vi kunde hjälpa till så gjorde vi det, berättar Elisabeth Rooth Eriksson.

Av de kreditgarantier som beslutats inom Dalarna är två redan utställda. Den ena rör en företagsrekonstruktion och den andra att ge ett företag en möjlighet att förstärka sin likviditet så att man kan bearbeta marknaden bättre.

Totalt har KGF Dalarna möjlighet att ge kreditgarantier på tillsammans 30 till 35 miljoner kronor, men att komma dit kommer att ta tid.

- När vi är upp i 18 till 20 miljoner kronor kommer våra inkomster att klara driften, men ännu så länge behöver vi ett driftsstöd. I år hade vi ett sådant stöd från MittDalarna, vilket vi hoppas att även få de närmaste två åren. Vi hoppas också att andra kommuner kan ge oss ett driftsstöd, säger Elisabeth Rooth Eriksson.

En förening som kommit betydligt längre är KGF Värmland. Där har man med hjälp av kreditgarantierna skapat 60 jobb hittills.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons